Hlavní obsah

Dosud poklidné vztahy s muslimy se v Římě začínají kalit

Právo, Josef Kašpar, Řím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Řím neměl dosud žádné velké problémy s místní muslimskou obcí. Zásluhu na tom mělo i rozhodnutí přijaté v roce 1984 postavit na klidném místě uprostřed zeleně největší mešitu v Evropě. Návrh vypracoval architekt Paolo Portoghesi. Mešita byla otevřena i s muslimským kulturním centrem v roce 1995. Může pro bohoslužbu pojmout až 12 tisíc věřících, v případě velkých svátků až 30 tisíc.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Modlitba muslimů před Koloseem

Článek

Samo centrum by ale mohlo skončit. Některým muslimům zřejmě umírněná politika kulturního centra nevyhovuje a začali s organizací menších modliteben v různých čtvrtích města.

Paola Basiloneová, nová prefektka Říma, nařídila jejich uzavření, protože neodpovídají bezpečnostním ani hygienickým předpisům. Na protest proti tomu se 21. října před Koloseem sešlo na tisíc muslimů, kde vykonali tradiční páteční modlitbu.

Modlitba na místě, kde začíná Kalvárie

Udiveným turistům bylo řečeno, že „svoboda náboženského vyznání je zaručena ústavou“. Muslimové se po bohoslužbě v klidu rozešli, tím ale věc neskončila.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Modlitba se konala na místě, o Velikonocích začíná papežova Kalvárie.

„Modlitba proběhla přesně na místě, kde o Velikonocích začíná papežova Kalvárie. Dovedete si představit něco podobného ze strany křesťanů na nějakém muslimském místě? Je to provokace a divím se, že nová primátorka Vittoria Raggiová dělá, že o ničem neví,“ napsala v prohlášení opozice v městské radě.

Muslimové v Římě – na rozdíl od francouzských, belgických či britských měst – nežijí soustředěni v jedné či více čtvrtích, ale jsou roztroušeni po celém území metropole. Odhaduje se, že více než polovina malých prodejen zeleniny a ovoce je v rukou imigrantů z muslimských zemí, kteří pro začátek aktivity dostávají hospodářskou podporu různých organizací pocházejících především z Arabského poloostrova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám