Hlavní obsah

Doku Umarov vyzval k útokům na olympiádu v Soči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vůdce severokavkazských muslimských povstalců, terorista Doku Umarov, ve středu na videonahrávce vyzval své věrné k útokům proti zimní olympiádě. Ta bude v únoru 2014 v Soči na jihu Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Doku Umarov

Článek

„(Rusové) chtějí uspořádat olympiádu na ostatcích našich předků, na kostech mnoha a mnoha muslimů pohřbených na našem území podél Černého moře. Musíme jim v tom zabránit všemi prostředky,” prohlásil podle agentur Umarov, který tak zrušil svůj předchozí zákaz útoků na ruské civilisty.

Olympiáda v Soči je vnímána jako oblíbený projekt prezidenta Vladimira Putina, který využil veškerý svůj vliv k jejímu uspořádání.

Ruské bezpečnostní služby podle tiskové agentury ITAR-TASS výhrůžky povstalců sledují, nicméně soudí, že Umarov o sobě chtěl především dát vědět: „Po celé sérii úspěšných operací jsou teroristické bandy v současnosti vážně oslabeny, proto se snaží připomenout. Samozřejmě, možnou hrozbu nelze zcela vyloučit, a tak se přijímají všemožná opatření, i preventivní, abychom takové záměry překazili.”

Tajné služby v pohotovosti

Ruský prezident Vladimir Putin již v únoru nařídil ruským bezpečnostním silám „nejvyšší úroveň bdělosti a připravenosti”, aby zabránily případným teroristickým útokům radikálních islamistů. Stalo se tak poté, co při explozi nálože na kontrolním stanovišti dopravní policie v severokavkazské autonomní republice Dagestán zahynuli čtyři policisté. Ruští vojáci později zastřelili čtyři podezřelé z atentátu. [celá zpráva]

Ruská tajná služba FSB už loni v květnu ohlásila, že zhatila plány kavkazských teroristů na atentáty proti olympiádě v Soči. Konkrétně agenti FSB v přilehlé Abcházii odhalili deset skladů zbraní, kde byly i přenosné střely země-vzduch, granátomety, plamenomety, pušky, granáty a trhaviny. Z Abcházie měly zbraně putovat do Soči. FSB předpokládala, že za plánem stál vůdce severokavkazských rebelů Doku Umarov.

Umarov roky bojuje za odtržení severního Kavkazu od Ruska a vytvoření islámského státu. V minulosti se také přihlásil k odpovědnosti za několik velkých teroristických útoků i v hloubi Ruska, naposledy předloni k sebevražednému atentátu na moskevském letišti Domodědovo se čtyřmi desítkami obětí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám