Hlavní obsah

Dohoda o brexitu zatím nemá podporu v britském parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Těžce vyjednaná dohoda o brexitu zatím nemá zajištěnou podporu britských poslanců. Proti jsou nejen opoziční labouristé a liberální demokraté, ale i skotští nacionalisté, a hlavně severoirští unionisté, na jejichž podpoře je konzervativní vláda závislá. Mnozí konzervativci také dohodu odmítají, naposled ji v pondělí napadl bývalý ministr obrany Michael Fallon, a to v době, kdy Evropský soud v Lucemburku řeší, zda může Británie zrušit své rozhodnutí odejít z EU.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Bývalý britský ministr obrany Michael Fallon se připojil ke kritikům dohody o brexitu.

Článek

Michael Fallon, který opustil svůj post před rokem, označil v rozhovoru pro BBC návrh dohody za „nejhorší ze všech“, protože Británie podřizuje svou sílu vlivu nařízení WEU výměnou za vágní sliby ohledně budoucích smluv o obchodu: „Není to dobrá smlouva. Potřebujeme lepší. Není tu garance hladkého obchodu v budoucnosti a žádná možnost redukovat tarify, u nichž to potřebujeme pro obchodní smlouvy se zbytkem světa.“

Podle něj čeká smlouvu zánik. Na dotaz, jestli konec čeká i premiérku Theresu Mayovou, odpověděl, že její budoucnost „závisí na kolezích“. Zatím se však nenašlo dost konzervativců, aby mohli jen vyvolat hlasování o odvolání Mayové z postu předsedkyně strany.

Ztrácíte čas, jsme proti, vzkazuje Mayové šéfka DUP

Mayová v úterý cestovala po Walesu a Severním Irsku, aby získala podporu pro smlouvu, ale předsedkyně unionistické strany DUP Arlene Fosterová označila její cestu „za ztrátu času“, protože parlament dohodu nepodpoří. Mayovou zkritizovala, že se vzdala pokusu zajistit lepší dohodu pro Severní Irsko. [celá zpráva]

Parlament bude o brexitu hlasovat 11. prosince. [celá zpráva] Mayová by ráda zavázala všechny konzervativce k jednotnému hlasování. I tak by však neměla dost hlasů, pokud ji nepodpoří některá další strana.

Soud rozhoduje, zda může Británie odstoupit od brexitu

Evropský soud v Lucemburku se v úterý začal zabývat otázkou, zda Británie může jednostranně zrušit své rozhodnutí odejít k 29. březnu příštího roku z Evropské unie. Na slyšení před soudem strany sporu vysvětlovaly své pohledy na otázku, která by teoreticky mohla mít pro dění kolem brexitu velký význam. Soud se věc snaží projednat urychleně, přesto nejspíš rozhodnutí přijde až za několik měsíců.

Na unijní soudní instanci se s žádostí o objasnění otázky obrátil soud ve skotském Edinburghu, který řeší žalobu skupiny skotských politiků odmítajících brexit na britského ministra pro brexit. Podle jejich názoru Británie své rozhodnutí odejít z evropského bloku může sama dobrovolně odvolat, stejně jako se sama dobrovolně k odchodu rozhodla. Skotský soud požádal Soudní dvůr EU o objasnění, zda tomu tak je, a pokud ano, jaké podmínky musí být splněny.

Podle názoru britské vlády by soud EU tuto hypotetickou věc vůbec řešit neměl, protože Británie zájem odvolávat své rozhodnutí o brexitu nemá, a tak bude jeho názor nadbytečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám