Hlavní obsah

Dohoda o brexitu je na dosah, libra posiluje

– Londýn • Aktualizováno

Dohoda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie je na dosah, píše agentura Bloomberg a také list The Guardian. Obě média se odvolávají na informace z diplomatických kruhů. V klíčové otázce týkající se irské pojistky, tedy celního postavení Severního Irska a ochrany jednotného unijního trhu, se mělo podařit najít dohodu. The Guardian napsal, že hranice pro celní kontroly bude mimo pevninu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Demonstrace za brexit před britským parlamentem

Článek

„Dohoda se nyní zdá být na dosah,“ uvedl europoslanec Martin Schirdewan v úterý odpoledne po briefingu vyjednavače EU Michela Barniera.

Podle informací agentury Reuters je však zatím předčasné tvrdit, že dohoda je definitivně hotová. Michel Barnier ministrům členských zemí EU řekl, že návrh by měl být dojednán do středečního rána, pokud jej má schválit summit EU, který začíná ve čtvrtek.

Není ale vyloučeno ani delší vyjednávání. Kancléřka Angela Merkelová zopakovala, že bude do poslední minuty pracovat na brexitové dohodě.

Foto: Reuters

Britský ministr pro brexit Stephen Barclay (druhý zleva) se svým týmem

Na dotaz ohledně termínu dojednání dohody mluvčí britské vlády odpověděl vyhýbavě: „Tvrdě pracujeme. Předseda vlády si je vědom časového plánu.“

Britský ministr pro brexit Stephen Barclay řekl v Lucemburku: „Rozhovory probíhají. Musíme si nechat prostor pro pokrok, ale mluvíme o podrobnostech a dohoda je stále možná.“

Velmi zdrženlivý je šéf irské vlády Leo Varadkar. V souvislosti s dohodou o brexitu hovoří pouze o „prvních známkách pokroku“. Věci se hýbou správným směrem, ale „propast mezi Británií a EU je stále poměrně velká”. Varadkar si není jistý, zda se podaří uzavřít dohodu včas, aby ji bylo možné projednat na summitu EU.

Libra posiluje

Na optimistické zprávy o brzkém uzavření brexitové dohody okamžitě zareagovala libra. Začala výrazně posilovat. Vůči dolaru zdražuje ze stejného důvodu i euro. Jednotná evropská měna si k dolaru kolem 17:30 SELČ připisovala 0,1 procenta na 1,1040 dolaru, libra dokonce 1,15 procenta na 1,2753 USD.

Zda bude čekat Velkou Británii takzvaný divoký odchod, nebo vystoupí na základě nově uzavřené dohody, bude záležet také na tom, zda premiér Boris Johnson najde pro novou brexitovou dohodu dostatečnou podporu v britském parlamentu. Tam Johnson ztratil většinu před několika týdny, protože někteří členové jeho Konzervativní strany přešli k opozici, připomíná server týdeníku Focus.

Reklama

Výběr článků

Načítám