Hlavní obsah

Dodali nám jiný Sputnik V, vakcíny spojuje pouze název, uvedl slovenský lékový úřad

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Šarže ruské vakcíny Sputnik V dodané na Slovensko se svými vlastnostmi a složením liší od látky použité v předklinických testech a klinických studiích publikovaných v časopisu Lancet. Uvedl to slovenský Štátný ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Bratislava dosud nerozhodla, zda povolí v EU neschváleným Sputnikem V očkovat obyvatele.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Ruská vakcína Sputnik V

Článek

„Podle publikovaných zpráv by se Sputnik V měl používat v přibližně 40 zemích světa, ale tyto vakcíny spojuje pouze název,“ uvedl ŠÚKL.

Slovensko dovezlo před více než měsícem 200 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V, ale ten se stále nepoužívá. ŠÚKL totiž upozornil, že léková forma vakcíny dovezené na Slovensko není shodná s hotovým lékem, který má být předmětem posuzování Evropské lékové agentury (EMA). Slovenský ústav má totiž přístup k dokumentům, které výrobce Sputniku předložil EMA v rámci „rolling review“.

Podle pravidel se neschvaluje jen samotná vakcína jako taková. Musí se schvalovat stejná vakcína z každého jednotlivého provozu, zda se shodují.

Slováci zatím Sputnikem očkovat nebudou, chybí dokumenty

Evropa

ŠÚKL tvrdí, že nemůže přijmout závěr o poměru přínosu a rizik ruské vakcíny, o její farmaceutické kvalitě, účinnosti a bezpečnosti, ani o kvalitě dovezených a laboratorně testovaných šarží.

„Chybí důkazy, že dovezená vakcína je stejná vakcína jako ta, kterou posuzuje EMA v rámci centralizované registrace,“ uvedl slovenský ústav.

Dodal, že od ruského výrobce vakcíny nedostal asi 80 procent požadovaných údajů v souvislosti se Sputnikem V.

Matovič jedná v Moskvě

V Moskvě ve čtvrtek jedná o dodávkách ruské vakcíny současný ministr financí Igor Matovič, který nákup vakcíny prosadil ještě z pozice premiéra navzdory odporu části koalice.

„Jakékoli pokoutné a systematické snahy zabránit tomu, aby se Sputnik V mohl používat na celém Slovensku, odsuzuji z hloubi duše a udělám vše pro to, aby byly nakonec neúspěšné a aby se Sputnikem V mohlo na Slovensku očkovat,“ uvedl Matovič na sociální síti před odletem do Moskvy.

Podle mediálních informací má Matovič navštívit v pátek také Budapešť. Maďarsko je totiž zatím jedinou členskou zemí Evropské unie, která ruskou vakcínu používá.

Matovič podal demisi, novým slovenským premiérem bude Eduard Heger

Evropa

Aféra okolo první zásilky ruské vakcíny na Slovensko, která byla dovezena proti vůli koaličních partnerů, prohloubila v zemi vládní krizi. Ta vyústila ve výměnu premiéra i ministra zdravotnictví.

Na Slovensku zaznamenali 1576 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 79 úmrtí. V nemocnicích je 2596 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 243 na JIP a 333 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 368 470 lidí. Od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 10 322 lidí.

První dávkou vakcíny bylo očkováno 795 683 a druhou 269 583 osob. Slovensko zatím používá jen vakcíny schválené v EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám