Hlavní obsah

Do tábora v Idomeni míří tisíce řeckých policistů, chystají se ho vyklidit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko chce podle tamní televize Mega v úterý evakuovat uprchlický tábor Idomeni na hranici s Makedonií. V provizorním tábořišti se tísní na 9000 lidí, kteří odmítají odejít do lépe vybavených zařízení, protože se obávají deportace. Podle informací televize Mega už byly na místo vyslány posily, čítající 8500 policistů.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Řecká policie v Idomeni. Na cestě jsou vydatné posily.

Článek

Agentura AFP, která se snažila zprávu ověřit, získala od policie informaci, že se evakuace připravuje, avšak bez upřesnění termínu. Policisté prý byli vysláni, aby "předešli negativní reakci menšiny uprchlíků," kteří jsou v táboře.

Provizorní tábořiště v Idomeni vzniklo samovolně, když asi před třemi měsíci Makedonie a další evropské země uzavřely hranice pro uprchlíky, kteří masově proudili do Evropy z Blízkého východu a z Afriky.

Loni jich touto cestou přišel více než milión. Mnoho běženců odmítá odejít do lepších táborů, protože se nevzdávají naděje na to, že se hranice otevře. V celém Řecku je v současnosti přes 50 tisíc běženců.

Migranti v Idomeni již dva měsíce blokují železniční spojení Řecka s Makedonií, čímž podle odhadu médií způsobili řeckým podnikatelům škody za šest miliónů eur (asi 162 miliónů korun). Minulý týden se při střetu s policí několik uprchlíků zranilo, když se asi 300 migrantů se pokusilo železničním vagonem prorazit hraniční plot a policie proti nim použila slzný plyn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám