Hlavní obsah

Do Španělska dorazila loď se třemi stovkami migrantů z Afriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do jihošpanělského přístavu Crinavis de San Roque u města Algeciras dorazila ve čtvrtek kolem 8:30 loď nevládní organizace Open Arms. Na palubě jsou více než tři stovky migrantů, které záchranáři vylovili ze třech člunů nedaleko libyjských břehů, napsal deník El Periódico.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Španělska dorazila loď se třemi stovkami migrantů z AfrikyVideo: Reuters

 
Článek

Mezi zachráněnými je 139 nezletilých a sedm desítek žen. Třetina běženců pochází ze Somálska, zbytek jsou lidé z různých afrických zemí, například Nigérie, Mali či Súdánu, napsal deník El Periódico.

Běženci byli nadšení, když viděli pobřeží. „Byli velmi šťastní, když jsme vjížděli do přístavu. Někteří začali zpívat. Děti jsme vzali na palubu a dali jim čokoládu,“ popsal šéf posádky Gerard Canals příjezd do přístavu. Mlhavé a chladné počasí nikomu podle jeho slov nevadilo.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Třetina migrantů na palubě je ze Somálska, ostatní z dalších afrických zemí.

Na palubě není čtrnáctiletý chlapec, který trpěl vážnou infekcí. Jeho odvezla italská pobřežní stráž do nemocnice. Na Maltě potom skončila žena, která krátce po vyzvednutí na loď porodila. O ni se postarala Malta. Ostatní by měli být v pořádku. „Migranti i posádka jsou v dobrém zdravotním stavu,“ dodal Canals. Běžencům bude nejprve jako obvykle poskytnuta lékařská péče a poté budou identifikováni a registrováni.

Běženci vypluli před týdnem z Libye. Když je nabrala loď organizace Open Arms, nastala další anabáze. Běžence odmítly přijmout nejbližší země, a to Itálie a Malta. Obě země od počátku letošního roku odmítají uprchlíky přijímat, chtějí, aby se na procesu přijímání běženců podílely i další evropské země.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Loď nevládní organizace Open Arms byla na moři více než týden.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini tvrdí, že nevládní organizace nahrávají pašerákům a nelegální migraci, když nabírají migranty u pobřeží Libye.

Loď proto zůstala na moři a hledala se země, která by povolila vjezd do svých přístavů. Migranti strávili na moři týden, než je přijalo Španělsko. O potraviny a léky pro všechny se postarala španělská nevládní organizace Astral, která je na své lodi dopravila na moře.

Od začátku roku zemřelo při cestě přes Středozemní moře do Evropy podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na 1300 běženců. Migranti utíkají z Afriky před násilím a chudobou ve svých zemích.

Největší příliv běženců zažilo letos Španělsko. Přes moře se do země dostalo 56 tisíc lidí. Dalších asi sedm tisíc migrantů tam dorazilo přes jeho enklávy v Africe Ceuta a Mellila.

Reklama

Výběr článků

Načítám