Hlavní obsah

Do Řecka už jen s negativním testem. Nárok na bezplatné storno ale není, tvrdí cestovky

– Atény • Aktualizováno

Turisté, kteří mají naplánovanou dovolenou v Řecku, se tam od 17. srpna, tedy od příštího pondělí, dostanou jen s negativním testem na koronavirus. Test nesmí být starší než tři dny. Asociace cestovních kanceláří ihned po oznámení přispěchala s informací, že lidé, kteří zájezd kvůli povinnosti mít test zruší, nemají nárok na bezplatné storno zájezdu.

Článek

Šéf asociace Jan Papež uvedl, že cestovní kancelář na místě zajišťuje bez ohledu na povinnost mít test stejný rozsah služeb.

Řecko je letos podle něj nejprodávanější leteckou destinací. Klienti si testy budou muset zřejmě zajistit sami, a zájezd se jim tak prodraží. Cena PCR testu se pohybuje kolem 2000 korun, což například při rodinném zájezdu znamená znatelný zásah do rozpočtu.

Norsko nařizuje Čechům od soboty karanténu

Evropa

Při překročení pozemní hranice se museli turisté testy prokazovat už nyní, většina turistů ovšem do Řecka z Česka létá, a tak je nepotřebovali. Namátkově se testy prováděly na letištích při příletu.

Při pozemním překročení hranic nově testy musí předkládat všichni, tedy i Řekové.

Povinnost mít negativní test bez ohledu na způsob příjezdu do země Řecko nově zavádí nejen pro Česko, ale také pro Švédsko, Belgii, Nizozemí a Španělsko.

Země nová opatření přijala poté, co v neděli narostl počet nakažených nejvíce od začátku pandemie, a to o 203.

Kromě omezení pro turisty začíná v zemi platit omezení veřejných akcí, například koncertů.

Reklama

Výběr článků

Načítám