Hlavní obsah

Do pedofilního skandálu slavného moderátora BBC bylo zapleteno víc lidí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pedofilní skandál okolo zesnulého moderátora BBC Jimmiho Savileho, který uváděl pořad pro děti Jimmi to spraví a hlavně televizní hitparádu Top Of Pops, se rozrůstá. Z divaček ve studiu vybírali čtyři členové štábu nezletilé dívky pro Savileho divoké večírky a také je zneužívali. Měl mezi nimi být i kameraman.

Foto: Profimedia.cz

Jimmy Savile

Článek

Obvinění na další lidi se rozšířilo poté, co některé Savileho oběti volaly Národní asociaci pro lidi zneužité v dětství a nahlásily, že je zneužili i lidé se Savileho okolí. Uvedl to Joe Bird, který v asociaci pracuje. Listu Sun řekl: „Jedna žena, která pracovala jako tanečnice, řekla, že nejméně tři členové týmu v zákulisí tahali mladé dívky na večírky, kde se dály hrozné a neadekvátní věci. Padlo také obvinění ohledně jednoho kameramana.“

Asociaci volaly během posledních dvou týdny dvě tisícovky lidí, kteří informovali o zneužívání, 25 hovorů se týkalo zneužívání ze strany Savileho.

Bird dodal: „Během let jsme slyšeli o mnoha případech pedofilie v showbusinessu 60., 70. a 80. let. Nyní se hráz protrhla. Je šokující, že někteří lidé čekali tak dlouho, než o tom promluvili. Je to pro ně emocionální uvolnění.“

Obecně je známo, že rock šedesátých let byl především záležitostí teenagerů a davy dívek v transu jsou vidět na mnoha záznamech koncertů hvězd té doby. Nemluvě o tom, že současně probíhala sexuální revoluce a hippies přišli s ideou volné lásky, čehož mohli zneužít i sexuální predátoři.

Producent pořadu tvrdí, že o ničem nevěděl

Moderátor stanice BBC2 Jeremy Vine v nočním pořadu, kde reagoval na dotazy posluchačů, o Savilem řekl, že bude znám „jako jeden z nejhorších pedofilů v historii zločinu“.

„Skutečnost, že tato osoba zneužívala prestiže BBC a možná i šatny BBC, aby napadala mladé osoby, shledávám jako otec dvou dcer zcela znechucující,“ řekl Vine.

Producent pořadu Jimmi to spraví Roger Ordish řekl televizi ITV, že o Savileho aktivitách nic nevěděl, že ho hvězda napálila, ale že přiznal, že mu bylo známo, že si Savile potrpěl na mladé ženy. Současně dodal, že Savile byl velký manipulátor.

Stále více labouristických poslanců požaduje vyšetřování případu, nejlépe ustavení nezávislé vyšetřovací komise. Důležité také podle nich je, aby se takovýto případ už neopakoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám