Hlavní obsah

Do Německa přicházejí čečenští radikálové, často přes Česko

Berlin

V Německu výrazně přibývá čečenských žadatelů o azyl a jsou mezi nimi i předáci islamistické teroristické skupiny Kavkazský emirát. Napsal to v pátek německý deník Die Welt, podle něhož se tito Čečenci do Spolkové republiky stále častěji dostávají přes Česko. Německé úřady kvůli jejich přílivu začínají bít na poplach.

Článek

Podle německé kontrarozvědky žije už nyní v zemi okolo 200 stoupenců vůdce Kavkazského emirátu Doku Umarova, nejhledanějšího teroristy v Rusku, který nedávno pohrozil útoky na olympijské hry v Soči. Mezi těmito Čečenci jsou podle Die Welt také nebezpeční extremisté, které kontrarozvědka hlídá.

„Téměř všichni čelní představitelé Kavkazského emirátu v Německu přišli do země celkem nedávno jako žadatelé o azyl,” řekl listu nejmenovaný pracovník vnitřní zpravodajské služby. „Sbírají tu peníze na boj na Kavkaze a verbují bojovníky. Působí celkem izolovaně,” dodal.

Od začátku roku zaznamenal v Německu podle odborníků počet uprchlíků z Čečenska silný nárůst. Předpokládají proto, že v zemi přibylo i radikálních islamistů z Kavkazu. Zatímco loni tam o azyl požádalo okolo 3200 občanů Ruské federace, z nichž Čečenci tvořili podle odhadů asi 70 procent, od ledna do poloviny července překročil počet žádostí o azyl z Ruska 10 000 a Čečenců mezi nimi může být až 90 procent.

Česká cesta

Hlavní trasa, po níž se dostávají do Německa, vede přes Polsko. Další přicházejí přes Českou republiku do Bavorska nebo Saska. Právě tuto trasu využívají pašeráci Čečenců podle Die Welt stále častěji. Utečenci míří přes Ukrajinu, Moldavsko, Rumunsko nebo Bulharsko až do Česka a z něj přes hranice do Německa.

„Zaznamenali jsme vznik profesionálních pašeráckých sítí, které dostanou během několika týdnů do Spolkové republiky celé rodiny,” řekl Die Welt nejmenovaný představitel bezpečnostních složek. Každou noc podle něj přichází do Německa 20 až 40 uprchlíků z Kavkazu.

„Při přílivu žadatelů o azyl z Čečenska musíme být na pozoru,” prohlásil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. „Mohou mezi nimi být i radikální islamisté, kteří do Německa cestují jen pod pláštíkem azylového práva. Ignorovat tuto možnost by bylo zcela naivní,” zdůraznil bavorský politik.

Podle listu kvůli možné hrozbě ze strany čečenských islamistů v minulých týdnech několikrát jednali představitelé německých a ruských tajných služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám