Hlavní obsah

Do kolony nizozemské královny Beatrix chtěl narazit řidič, pět mrtvých

Novinky, BBC, aš, CBS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apeldoorn
Aktualizováno

Řidič černého vozu Suzuki Swift ve čtvrtek záměrně najel do kolony vozidel nizozemské královny Beatrix. Uvedl to státní zástupce Goossens. Podle něj je podezřelý, že chtěl zaútočit na královskou rodinu. Řidič při slavnosti v rámci Dne královny v Apeldoornu 90 kilometrů východně od Amsterdamu prorazil policejní zátarasy a skončil ve sloupu. Na místě zabil čtyři lidi a 13 dalších zranil. Jedna žena později zemřela v nemocnici.

Článek

"Máme důvod být přesvědčeni, že se jednalo o záměrný čin,“ uvedl státní zástupce L. Goossens na tiskové konferenci. Podezření, že šlo o záměrný útok na královskou rodinu, má podle něj policie na základě "počátečního kontaktu s řidičem, ke kterému došlo ještě před tím, než se ho podařilo vyprostit" z vraku vozu .

Státní zástupce však vyloučil, že by šlo o teroristický čin. "Nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o terorismus,“ dodal s tím, že v autě nebyly nalezeny žádné výbušniny, píše APF

Foto: Reuters

Auto se vřítilo do cesty slavnostní jízdy holandské královské rodiny v otevřeném autobusu v Apeldoornu, kde královna Beatrix slaví své narozeniny.

Rychle jedoucí vůz prorazil policejní zátarasy jen chvilku poté, co při oslavách Dne královny ulicí projela královna s dalšími členy královské rodiny na otevřeném autokaru. Se zničeným předkem pokračoval vůz dál a autokar minul.

Automobil skončil ve sloupu monumentu na druhé straně silnice. Nikdo z královské rodiny nebyl zraněn, ale cestou vůz zabil čtyři lidi a nejméně 13 dalších osob zranil. Jedna žena později zemřela a čtyři další osoby zůstávají ve vážném stavu v nemocnici. Mezi zraněnými jsou i dva policisté.

Osmatřicetiletý řidič byl podle státního zástupce zatčen, protože byl ale zraněn, odvezli ho do nemocnice. Podle záběrů televize byl ale bezvládný ještě před nárazem do sloupu. 

Foto: Reuters

Jeden z raněných, kterého srazilo auto během slavnostní jízdy královské rodiny ulicemi Apeldoornu.

"Vzhledem k nehodě byly zrušeny veškeré oslavy spojené se Dnem královny," oznámila vzápětí v prohlášení královská rodina. Její tisková služba dodala, že královna Beatrix je událostí velmi šokována a vyjádřila svůj smutek a soustrast obětem a jejich rodinám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám