Hlavní obsah

Do Evropy připlula padesátka džihádistů, varuje Interpol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Mezinárodní policejní organizace Interpol vydala varování, že do Itálie před nedávnem připlula padesátka islámských teroristů z Tunisu, kteří se mohou rozmístit do evropských měst. Seznam, který Interpol loni v listopadu předal nejprve italskému ministerstvu vnitra a následně zpravodajským službám evropských zemí, má k dispozici britský deník The Guardian. Italská policie ale informace zpochybnila.

Foto: Reuters

Záběry z propagandistického videa Islámského státu (ilustrační foto)

Článek

„Podle informací získaných na základě mezinárodní spolupráce jsou tito tuniští občané napojeni na Islámský stát (IS) a připluli do Evropy na neoznačených člunech,“ citoval ve středu britský list ze zprávy Interpolu.

Seznam obsahuje jména, příjmení a místa narození podezřelých Tunisanů. Těch se podle odhadů OSN k takzvanému Islámskému státu v Sýrii a Iráku přidalo na 5,5 tisíce. To je víc než z jakékoliv jiné země. Poté, co byl Islámský stát srážen na kolena, panují obavy, že se jeho bojovníci přesunou do Evropy a začnou v ní páchat teroristické útoky. A právě před tím Interpol varuje.

Teroristé mohli podle Interpolu do Sicílie připlout na malých rybářských člunech v období od července do října loňského roku.

Známá čtyřka

Čtyři lidé na seznamu už jsou pro evropské tajné služby známými firmami. Mohli překročit francouzsko-italskou hranici a není vyloučeno, že jsou na cestě dál do Evropy.

Itálie však odmítá, že na její půdu na lodích s migranty dorazilo 50 bojovníků IS, jak tvrdí Interpol. „Informace o příchodu 50 zahraničních bojovníků, kteří patří k IS a jsou připraveni páchat atentáty, nemá v ničem oporu,” uvedlo ministerstvo vnitra. To prý po spolupráci s Tuniskem identifikovalo „nepatrný počet osob” vytipovaných tuniskou stranou, a ty následně vyhostilo.

Interpol neshromáždil podobný seznam poprvé. Už minulý rok vytipoval jména 173 islamistů, kteří mohli být vycvičeni Islámským státem ke spáchání teroristických útoků v Evropě.

Tunisané do Itálie připlouvají pravidelně. Obvykle na malých lodích, většinou ve skupině 20 až 30 lidí a čluny nechávají na pláži. Zpravidla jde o ekonomické migranty, kterým jde o lepší život v západní Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám