Hlavní obsah

Do Evropy přichází sedminásobně víc migrantů než loni

Atény
Aktualizováno

Do Itálie a Řecka už letos dorazilo na 141 tisíc běženců. To je proti stejnému období loňského roku sedminásobek. Oznámila to Mezinárodní organizace pro migraci s tím, že drtivá většina uprchlíků, celkem 132 tisíc, směřovala do Řecka. Informace přichází ve stejný den, kdy Helénská republika oznámila, že se na jejím území v současné chvíli tísní 37 000 lidí.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Žena poblíž hraničního přechodu do Makedonie v řeckém Idomeni

Článek

Většina běženců, kteří se dostanou do Řecka, pochází podle úřadu pro uprchlíky ze Sýrie a Afghánistánu, naopak mezi migranty přicházejícími do Itálie jsou početné skupiny Nigerijců.

Podle dřívějších prohlášení citovaného úřadu přichází do Řecka denně přes dva tisíce uprchlíků. Za první dva měsíce letošního roku tak do země dorazilo více než 100 tisíc lidí. V loňském roce přitom bylo tohoto počtu dosaženo až v létě.

Turci vydírají Evropskou unii

Evropská unie v pondělí uspořádala summit s Tureckem, aby se s ním dohodla na podmínkách zastavení přílivu běženců. Ankara nicméně v pondělí přišla s několika novými požadavky. [celá zpráva]

Žádá mimo jiné další tři miliardy eur na pomoc syrským uprchlíkům, kteří jsou na tureckém území, dále rychlejší zjednodušení vízové povinnosti pro Turky či pokrok v cestě Turecka za členstvím v EU.

Podrobnosti ujednání mají být připraveny do březnové vrcholné schůzky představitelů unijních států.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám