Hlavní obsah

Do Česka míří mise Evropského parlamentu. Kvůli dotacím pro Agrofert

Do Česka přijede na konci letošního února skupina sedmi europoslanců výboru pro rozpočtovou kontrolu pod vedením europoslankyně Moniky Hohlmeierové, která se bude zabývat čerpáním dotací holdingu Agrofert. Misi, která se bude konat 26. až 28. února, schválilo v pondělí předsednictvo Evropského parlamentu.

Foto: Novinky

Článek

Mise související s prověřováním možného Babišova střetu zájmů v souvislosti s evropskými dotacemi má za cíl zjistit, jak české úřady nakládají s financemi z evropských fondů.

Sedm zástupců výboru se konkrétně zaměří na to, jak země za posledních pět let upravila svůj přístup k nakládání s prostředky z Evropské unie. Europoslance bude také zajímat, jak Praha zareagovala na doporučení, která Česká republika dostala už v roce 2014 po předchozí návštěvě členů výboru.

„Určitě se budeme zabývat i problematickými otázkami včetně střetu zájmů," reagovala předsedkyně výboru Monika Hohlmeierová v lednu na dotaz představitelky Evropské komise (EK), zda se nebude poslanecká mise tématicky krýt s probíhajícími audity okolo holdingu Agrofert a možným střetem zájmů českého premiéra.

Babišův střet zájmů potvrdil i druhý audit EK

Domácí

EK odeslala koncem listopadu do Česka auditní zprávu zaměřenou na čerpání ze strukturálních fondů, podle které Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

Běžná politická mise

Premiér podle komise nadále ovládá Agrofert, i když jej vložil do svěřenských fondů. Česko by tak mohlo na dotacích přijít o několik stovek milionů korun. Babiš střet zájmů popírá a nelíbí se mu, že komise vykládá české právo.

Německá šéfka výboru pro rozpočtovou kontrolu také zdůraznila, že europoslanci podniknou běžnou politickou misi, kterou v minulosti výbor absolvoval například na Slovensku či v Řecku. Jejím výsledkem narozdíl od auditu nebude žádná zpráva se závaznými důsledky pro Česko.

Na možný střet zájmů v souvislosti s Babišem europoslanci upozorňovali už ve zprávě z roku 2014, kdy dnešní premiér ještě stál v čele ministerstva financí. Po návštěvě Česka tehdy přišli s řadou doporučení a nyní by měli prověřovat, jak se s nimi české úřady v mezidobí vypořádaly.

Druhý audit neznám, nic se vracet nebude, střet zájmů není, opakuje Babiš

Domácí

Vedle setkání s premiérem plánují poslanci navštívit ministerstva zemědělství, pro místní rozvoj a financí. Jednat chtějí také se zástupci Senátu a Poslanecké sněmovny, s českými auditory i státními zástupci. Program počítá také se schůzkou se zemědělci, nevládními organizacemi i novináři.

Původně plánované setkání se zástupci Agrofertu nakonec účastníci mise zrušili.  Společnost Agrofert označila výpravu europoslanců za zpolitizovanou a za zásah do aktuálního auditního řízení. Agrofert nyní zvažuje podání stížnosti předsedovi EP Davidu Sassolimu.

Mezi poslanci vedenými Hohlmeierovou budou i dva čeští zástupci, lidovec Tomáš Zdechovský a pirát Mikuláš Peksa.

Reklama

Výběr článků

Načítám