Hlavní obsah

Do Atén přijely další stovky běženců, v ulicích jich přespávají tisíce

Atény
Aktualizováno

Do řeckých Atén v sobotu dorazilo z řeckých ostrovů v Egejském moři dalších 465 migrantů. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na údaje pobřežní stráže. V přístavu Pireus a jeho blízkém okolí tak ve stanech a na ubytovnách přespává už více než 4000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V hlavním řeckém přístavu Pireus táboří tisíce uprchlíkůVideo: Reuters

 
Článek

V celém Řecku je přes 46 000 běženců. Chtějí dál do Evropy, ale balkánská cesta je uzavřena.

Špatná situace stále panuje v provizorním uprchlickém táboře Idomeni u makedonských hranic v severním Řecku. Kvůli uzavření hranic států na takzvané balkánské cestě tam uvízlo přes 10 000 uprchlíků, kteří už se nemají jak dostat dál do západní Evropy, kam většina z nich míří.

Podle řeckých médií se atmosféra v Idomeni po skončení summitu EU a Turecka ještě zhoršila a lidé pomalu začínají chápat, že naděje na legální vycestování z Řecka je nyní už jen velmi malá.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Lidé táboří na ulicích přístavu Pireus

Na summitu v Bruselu v pátek premiéři a prezidenti unijních zemí a turecký premiér Ahmet Davutoglu potvrdili dohodu o vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka. Všichni uprchlíci, kteří na řecké ostrovy připlují počínaje nedělí, mají být od 4. dubna vraceni Ankaře, informovala po jednání kancléřka Angela Merkelová.

Za každého Syřana mezi nimi by EU měla z Turecka vyzvednout jednoho syrského občana s právem na azyl, přičemž přednost budou mít ti, kteří se nepokusili sami překonat Egejské moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám