Hlavní obsah

Do Atén dorazilo obřím trajektem dalších 2500 uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří trajekt Eleftherios Venizelos dopravil v neděli z řeckých ostrovů do Atén další migranty. Šlo o zhruba 2500 uprchlíků převážně ze Sýrie. Trajekt podnikl již třetí takovouto plavbu, cílem je ulevit ostrovům zaplaveným migranty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trajekt dopravil v neděli z řeckých ostrovů do Atén další migrantyVideo: Reuters

 
Článek

Podle deníku Kathimerini vyzvedlo plavidlo běžence ze čtyř ostrovů na východě Egejského moře. Z Kosu se přepravilo do řecké metropole 628 lidí, z Lerosu 967, ze Samosu 796 a z Kalymnosu 75.

V přístavu Pireus u Atén úředníci a pracovníci humanitárních organizací poskytli přistěhovalcům zejména poradenskou pomoc. Cizinci se potřebují mimo jiné zorientovat v dopravní situaci. Prakticky všichni se snaží co nejrychleji se přesunout k severním hranicím s Makedonií, kudy vede takzvaná balkánská cesta do kýženého cíle, jímž jsou západní země. Uprchlíci míří hlavně do Německa, Nizozemska, Norska nebo Švédska.

Tisíce migrantů prorazily kordon

Situace se v posledních 24 hodinách změnila v hraničním pásmu mezi Řeckem a Makedonií, kde se v předchozích dnech nahromadili uprchlíci kvůli snaze makedonských úřadů redukovat průjezd jejich územím na 2000 osob denně. Po sobotním incidentu, kdy ve velkém zmatku prorazilo kordónem policistů několik stovek až tisíc běženců, je podle agentur AP a Reuters cesta opět volná.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Uprchlíci po vylodění v Aténách

Makedonské úřady vydávají migrantům hromadně povolení k tranzitu. Tisíce uprchlíků zaplnily nádraží v městě Gevgelija ležícím u hranic, aby podobně jako jejich předchůdci v předchozích dnech nastoupili do vlaků a autobusů a nechali se dále odvézt k srbské hranici. [celá zpráva]

Tato nová vlna uprchlíků se tak opět přibližuje i k maďarským hranicím, kde úřady nechávají horečně dostavět několikametrový plot, který má přílivu běženců zabránit. Proto se také už nevylučuje, že se dav přistěhovalců brzy odkloní ze Srbska směrem do Chorvatska a Rakouska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám