Hlavní obsah

Do 60 hodin tady žádní přistěhovalci nebudou, slíbil Berlusconi na Lampeduse

Novinky, rei

Italský premiér Silvio Berlusconi ve středu zavítal na jižní ostrov Lampedusa, jenž se potýká s masivním přílivem utečenců ze severní Afriky. Berlusconi prohlásil, že do 60 hodin na ostrově žádný nezůstane, starousedlíky slíbil nominovat na Nobelovu cenu za mír a dodal, že si na Lampeduse koupí dům.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi na ostrově Lampedusa

Článek

Na Lampedusu, která se s 5000 obyvateli nachází blíže Africe než italské pevnině, jen od počátku roku dorazilo 18 000 Afričanů. Tedy zhruba 200 každý den. Exodus z černého kontinentu umocnily pády režimů v Tunisku a Egyptě i boje v Libyi.

„Během 48 až 60 hodin budou na Lampeduse jen Lampedusané,“ prohlásil Berlusconi s tím, že na cestě je šest lodí, které asi 6000 zbylých běženců převezou do táborů pro imigranty, které se nacházejí ve vnitrozemí.

Premiér čelil narůstající kritice, že potíže s přistěhovalci neřeší. Lidé na Lampeduse ve snaze zabránit přílivu dalších lidí na ostrov blokovali se svými loděmi vjezd do přístavu.

Slíbil daňové úlevy i kasino

Berlusconi slíbil trpělivost místních proměnit v nominace na Nobelovu cenu za mír, hlavně jim však slíbil daňové úlevy a prosazení stavby kasina a golfového hřiště na ostrově. Sám prý ostrov podpoří tím, že si na něm koupí dům.

„Skupujeme rybářské lodě, aby nemohly být používány pro převoz lidí,“ sdělil. „Takto se po odchodu z politiky mohu vrhnout na podnikání v rybářství,“ zažertoval.

Britský list The Guardian upozornil, že premiér se snaží přesvědčit vlády v jednotlivých italských regionech, aby se o přistěhovalce postaraly. Přes 3000 běženců z provizorních táborů uteklo a přešlo přes hranice do Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám