Hlavní obsah

Děti s kalašnikovem a noční výbuchy: Nacionalisté cvičí ukrajinské školáky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Radikální ukrajinští nacionalisté učí děti bránit zemi a zacházet se zbraněmi ve speciálních táborech. Jeden nazvaný Síla vůle navštívil reportér agentury AP. Viděl, jak teenagerům i osmiletým dětem vysvětlují, že při střelbě je klíčové nebrat nepřítele jako člověka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V radikálním výcvikovém táboře na Ukrajině se děti učí zabíjetVideo: AP

 
Článek

„Nikdy nemíříme zbraněmi na lidi,“ řekl táborníkům a tábornicím instruktor Jurij „Čornota“ Čerkasin. Hned však dodal: „Ale my nebereme separatisty, malé zelené mužíky a okupanty jako lidi. Takže můžeme a měli bychom na ně mířit.“

Jedním z účastníků tábora je Mykola, který říká, že takový výcvik je potřebný: „Každým okamžikem se mohou v naší zemi stát špatné věci. A jeden na ně musí být připraven. Proto jsem dorazil na tábor. Studovat, jak se chránit sebe a mé milované.“

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Jeden z velitelů ukrajinského dětského výcvikového tábora Jurij „Čornota“ Čerkasin, veterán bojů na východě země.

Tábor ovšem není žádná dovolená. V noci může táborníka probudit exploze ohlušujícího granátu a účastníci musejí taky nosit celý den automat AK-47, který je někdy skoro tak velký jako ni sami.

Čerkasin je veteránem bojů se separatisty na východní Ukrajině, kde byl zraněn. Pak vedl mládežnické křídlo nacionalistické strany Svoboda, nazvané Sokol. Zdůrazňuje, že je potřeba mládeži vštěpovat myšlenky nacionalismu, aby mohla bojovat s Putinovým Ruskem, i s výzvami, „které by mohly zcela zničit evropskou civilizaci“. Na mysli má především homosexuály, které odsuzuje jako ukázku západní dekadence.

Výcvik se státním příspěvkem

V podobných táborech se děti v lese učí bránit vlast před Rusy a jejich sympatizanty. Mnohé organizace také dostávají peníze od ministerstva pro mládež a sport, které na letní tábory letos vyčlenilo čtyři miliony hřiven (3,3 milionu korun). Důvod je prostý - poskytují „národní vlasteneckou výchovu“.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Děti se zbraněmi v ukrajinském výcvikovém táboře Síla vůle.

Mluvčí ministerstva Natalija Vernigovová řekla, že peníze rozděluje komise, která kontroluje, zda se v programu neobjevují prvky xenofobie a diskriminace, ale „neanalyzuje aktivity jednotlivých skupin“.

S kontrolou to však nijak žhavé není. V táboře Síla vůle však jiný instruktor Ruslan Andrejko říká: „Potřebujete si uvědomit všechny tyto genderové záležitosti, všechny tyto perverze moderních bolševiků, kteří se dostali k moci v Evropě a snaží se začlenit do vzdělávacího systému věci spojené s hnutím LGBT, jako jsou průvody hrdosti.“ Někteří táborníci na přednášce nejsou, ale jiní naslouchají. O pauze hraje jeden z účastníků na kytaru pochod nacionalistů. Má na ní nálepku s bílými bombami dopadajícími na mešity a sloganem: „Naším cílem je bílá Evropa“.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Děti se zbraněmi v ukrajinském výcvikovém táboře Síla vůle.

Radikální nacionalisté sice občas čelí obvinění z násilí a rasismu, ale současně jsou někdy v ukrajinské společnosti oceňováni, že v roce 2014 dokázali odrazit separatisty na Donbasu, kteří měli podporu Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám