Hlavní obsah

„Děsivý výsledek studie.“ Islám nepatří na Západ, myslí si drtivá většina Rakušanů

– Vídeň

Islám nepatří do Rakouska ani do dalších zemí západního světa, je přesvědčeno 70 procent obyvatel Rakouska. Plných 45 procent se jich domnívá, že by muslimové neměli mít stejná práva jako všichni ostatní v této alpské republice. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění salcburské univerzity. Podle autora studie je to děsivý výsledek.

Foto: Profimedia.cz

Mešita v rakouské obci Telfs

Článek

Dotazováno bylo 1200 respondentů, průzkum ukazuje značnou nedůvěřivost k islámu v rakouské společnosti.

Téměř 60 procent obyvatel Rakouska se obává, že někteří muslimové jsou teroristé, a 48 procent by požadovalo zavedení zákazu výstavby mešit. Pro větší sledování center islámu je 80 procent dotázaných.

Jací jsou Češi 30 let po revoluci? Nemají rádi muslimy a chtějí chránit přírodu

17. listopad

Většina Rakušanů si rovněž přeje, aby muslimové byli omezováni ve svých náboženských praktikách, a tvrdí, že se kvůli přítomnosti muslimů někdy cítí ve vlastní zemi jako cizinci.

„Výsledek studie je děsivý,“ tvrdí autor studie Wolfgang Aschauer a dodává: „Takový sklon k etnocentrismu by mohl časem vést až k přijetí diskriminačních postojů. Hrozí, že se náboženské svobody, přiznané muslimům, budou zužovat.“

Konflikt mezi kulturami

U věřících je kritický postoj méně výrazný. Aschauer tvrdí, že v Rakousku nejde o konflikt mezi náboženstvími, ale mezi kulturami. Napomoci otupit polarizaci by mohly podle sociologa dialog a vzdělání.

Nejvíce nepřátelské postoje vůči muslimům zastávají podle studie voliči extrémní pravice, lidé bez vysokoškolského vzdělání či senioři starší 75 let. Nejpřívětivější jsou naopak voliči Zelených, lidé mladší 30 let a vysokoškoláci.

Podle odhadů rakouského ministerstva vnitra žije v Rakousku, které má zhruba 8,7 milionu obyvatel, přibližně 700 tisíc muslimů. Převážná většina má turecké kořeny. V zemi je více než 400 muslimských modliteben a mešit a islám je zde oficiálně uznáván jako náboženství od roku 1912.

Reklama

Výběr článků

Načítám