Hlavní obsah

V ulicích Minsku se k protestu sešlo až 200 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

V centru běloruského Minsku se v neděli koná rozsáhlý protivládní protest, na němž se podle agentury Reuters sešlo až 200 000 lidí, agentura DPA odhaduje účast na 100 000 lidí. Prezident Alexander Lukašenko svolal demonstraci na svou podporu, na ní se sešly tisíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masivní demonstrace v MinskuVideo: AP

 
Článek

Demonstranti v Minsku zcela zaplnili prostranství u 45metrového obelisku, který připomíná hrdinství obyvatel města za nacistické okupace, Podle leteckých záběrů jsou plná lidí i přilehlá prostranství kolem nedaleké křižovatky. Lidé natáhli na náměstí několik desítek metrů dlouhou červenobílou vlajku, která je znakem opozice. Příslušníci policejních jednotek se z místa stáhli, podle světových agentur proti davu nijak nezasahují.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Nedělní demonstrace v Minsku

K protestujícím se dnes podle AFP přidali také zástupci místních elit, například novináři veřejnoprávní televize, kteří většinou drží vládní linii, vědci, či podnikatelé. Na místě se také objevil bývalý ministr kultury Pavel Latuško.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Lidé se scházejí v okolí křižovatky u obelisku, který připomíná hrdinství obyvatel za nacistické okupace.

Na protivládní demonstraci v Grodnu na západě země se pak sešly tisíce lidí. Poklidné protestní akce se konají také v Gomelu, Brestu, Mogilevu, Bobrujsku, Vitebsku a řadě dalších měst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bělorusové se shromáždili na místě, kde byl zabit jeden z demonstrantůVideo: Reuters

Dnes se zároveň konalo shromáždění na podporu prezidenta Alexandra Lukašenka, kterého se zúčastnily tisíce lidí. Podle běloruských opozičních médií účastníky svážely celé dopoledne autobusy.

Putin slíbil Lukašenkovi vojenskou pomoc

Evropa

Podle oficiálních výsledků v běloruských prezidentských volbách opět zvítězil Alexandr Lukašenko, který získal 80,1 procenta hlasů, opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská skončila s 10,1 procenta hlasů. Lukašenkovo vítězství však zpochybňuje jak opozice, tak široká veřejnost a zemí již týden zmítají masové protesty.

Babiš chce pro Bělorusy sametovou revoluci, ne model srpna 1968

Domácí

Demonstrovalo se i za podporu Lukašenka

V běloruském hlavním městě se v neděli konala také demonstrace na podporu znovuzvoleného prezidenta. Podle informací agentury Reuters přišly Lukašenka podpořit desítky tisíc lidí.

Lukašenko na shromáždění prohlásil, že se nehodlá řídit příkazy z ciziny a uspořádat nové volby. Zároveň odmítl tvrzení opozice, že byly výsledky hlasování zfalšované. Své příznivce vyzval, aby bránili běloruskou nezávislost, kterou podle něj ohrožuje Severoatlantická aliance. NATO jeho tvrzení odmítlo.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexander Lukašenko odstoupit nehodlá

"Milí přátelé, nesvolal jsem vás sem, abyste bránili mě, ale proto, že poprvé za čtvrt století můžete bránit nezávislost své země," prohlásil na shromáždění Lukašenko. Dodal, že není příznivcem pouličních shromáždění, není ale jeho vina, že nyní bylo třeba povolat lid do Minsku na pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám