Hlavní obsah

Desítka nejbohatších polských politiků má majetek za téměř 1,5 miliardy korun

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žebříček padesátky nejbohatších polských politiků na základě majetkových přiznání zveřejnil v pátek týdeník Wprost. V jeho čele je poslanec Sejmu Artur Lacki z opoziční Občanské platformy (PO) s majetkem v přepočtu za 270 milionů korun. Vydělal je hlavně v hoteliérství a prodejem apartmánů u Baltského moře.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Zasedání Sejmu

Článek

Druhý nejbohatší, s majetkem v přepočtu 255 milionů korun, je náměstek ministra pro hospodářský rozvoj Andrzej Gut z vládního hnutí Právo a spravedlnost (PiS). Vlastní luxusní hotel v Zakopaném a rovněž prosperující lyžařské středisko.

Premiér Mateusz Morawiecki (PiS) s majetkem v hodnotě 78 milionů korun je na sedmém místě. Získal jej hlavně jako šéf banky BWK, kterou vedl v letech 2007-2015.

Bývalý ministr zahraničí a europoslanec Radoslaw Sikorski (PO) má majetek v hodnotě zhruba 66 milionů korun a je na osmém místě. Politici, kteří se umístili v první desítce, disponují dohromady majetkem ve výši bezmála 1,5 miliardy korun.

Kaczynski i Duda mimo pořadí

Lídr PiS Jaroslaw Kaczynski, prezident Andrzej Duda, expremiérky a eurposlankyně Ewa Kopaczová (PO) a Beata Szydlová (PiS) se neumístili ani v první padesátce nejbohatších polských politiků, kterou uzavírá europoslanec za Polskou lidovou stanu (PSL) Andrzej Hetman s majetkem v přepočtu za 18 milionů korun.

Polsko ke klimaneutralitě nechvátá

Zahraniční

Kaczynski, který je považován za nejvlivnějšího polského politika, má majetek v hodnotě odpovídající devíti milionům korun, což je tržní cena jeho vily v Zoliborzu, kterou zdědil po rodičích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám