Hlavní obsah

Deportace afrických migrantů z Německa mohou trvat víc než 20 let

Pokud budou deportace neúspěšných žadatelů ze severní Afriky probíhat stejným tempem jako nyní, spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko bude trvat nejméně dvacet let, než se jí podaří vrátit nynějších zhruba dva tisíce lidí. Serveru deníku Die Welt to v pátek řekl Ralf Jäger, ministr vnitra spolkové země. Návrat svých občanů totiž ze všech sil blokují především severoafrické země jako Alžírsko, Maroko a Tunisko.

Foto: Stringer, Reuters

Deportace běženců ze severní Afriky váznou.

Článek

Jäger si stěžoval, že například kvůli přísným předpisům marocké vlády lze neúspěšné žadatele o azyl deportovat pouze vládními aerolinkami, a navíc se mohou převážet na palubě jen čtyři lidi v rámci jednoho letu.

„To je příliš málo. Pokud to bude pokračovat, potřebovali bychom více než 20 let na to, abychom zvládli současné repatriace,“ řekl ministr listu Die Welt. Situaci komplikují i problémy kolem náhradních dokumentů, které musí Německo vystavit.

Problémem jsou především nezletilci bez doprovodu, kteří v této spolkové zemi páchají nejvíce trestné činnosti a je téměř nemožné je ze země deportovat, potvrdil Jäger.

„O další podklady se postaráme”

Kritizuje spolkovou vládu, že není schopná posílit dohody s dotčenými zeměmi a uplatnit své deportační úmluvy. Ačkoliv Berlín tvrdí, že urychlí proces vyhošťování, situace je podle něj stejná, jako byla. "Nemůže se stát, že země původu odmítne vzít zpět své občany. Spolková vláda musí využít všech možností změnit tento postoj," řekl Jäger a naznačil, že vláda může využít hospodářského nátlaku na tyto země.

Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko chce společně se spolkovou vládou vytvořit pracovní skupinu, která by se setkala se zástupci dotčených zemí, a projít s nimi bod po bodu problémy kolem deportací. „Pokud dotčené země sdělí, že chtějí biometrické údaje, tak se o to postaráme. Pokud budou potřebovat další podklady, dostanou je,“ tvrdí Jäger a pokračuje: „Nesmí se stát, že domnělé nevyjasněné deportační podmínky povedou k tomu, že ti lidé zde budou zůstávat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám