Hlavní obsah

Denacifikujeme Balkán, zní z Bělehradu. Napětí mezi Srbskem a Kosovem se vyostřuje

Bělehrad/Priština
Aktualizováno

Mezi Srbskem a Kosovem v neděli výrazně vzrostlo napětí, které souvisí s rozhodnutím kosovské vlády zrušit platnost osobních dokladů a registračních značek automobilů vydaných Bělehradem. Nařízení mělo začít platit v pondělí, kosovská vláda je však nakonec o měsíc odložila. Politik z vládní Srbské pokrokové strany Vladimir Đukanović na Twitteru napsal, že Srbsko bude zřejmě nucené provést „denacifikaci Balkánu“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kosovo uzavřelo dva hraniční přechody se Srbskem, Srbové blokují silniceVideo: Reuters

 
Článek

„Všechno mi říká, že Srbsko bude přinuceno zahájit denacifikaci Balkánu. Rád bych se mýlil,“ tweetoval Đukanović, přičemž použil termín „denacifikace“, kterým Rusko obhajuje svou útočnou válku na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Srbský prezident Aleksandar Vučić na tiskové konferenci kritizuje nařízení Kosova, podle kterého si jeho srbští obyvatelé musejí vyměnit registrační značky automobilů za kosovské.

Srbský prezident Aleksandar Vučić, který je zároveň předsedou Srbské pokrokové strany, se v neděli nechal slyšet, že „Srbsko nikdy nebylo v komplexnější a složitější situaci (ohledně Kosova) než dnes“. Vyzval sice všechny k udržení míru, zároveň ale upozornil: „Pokud nechtějí zachovat mír, říkám vám – Srbsko zvítězí“.

V Mitrovici na severu Kosova byly v neděli slyšet varovné sirény.

Od 1. srpna měli lidé, kteří přicestují do Kosova ze Srbska, dostávat doklady totožnosti pro překračování hranice vydané Prištinou s platností na tři měsíce, informoval server Rádia Svobodná Evropa. Opatření kopíruje dlouhodobou praxi, kterou Bělehrad uplatňuje pro občany Kosova navštěvující Srbsko.

Navíc ale Kosovo ruší uznávání registračních značek automobilů vydaných Srbskem a označujících kosovská města. Srbské SPZ s písmeny KM pro Kosovskou Mitrovici nebo PR pro Prištinu si budou muset řidiči do konce září vyměnit za kosovské. Vláda přitom dosud tyto značky tolerovala.

Etničtí Srbové žijící na severu Kosova na protest proti nařízení v neděli zablokovali dva klíčové hraniční přechody Jarinje a Brnjak.

Kvůli napětí na hranicích nakonec kosovská vláda platnost nařízení o měsíc odložila. Informoval o tom kosovský premiér Albin Kurti na Twitteru. Krok ale podmínil odstraněním barikád na hraničních přechodech.

Nově mají nařízení vstoupit v platnost 1. září.

Kosovo kvůli napětí na hranicích se Srbskem odkládá plánovaná pravidla vstupu

Evropa

Srbsko neuznává nezávislost Kosova a považuje je za svou provincii. Podle něj vláda v Prištině, kterou pokládá za dočasnou, nemá právo uplatňovat žádná administrativní opatření a regulace, například týkající se registrací automobilů. Většina zemí EU Kosovo uznává, ale například Rusko nebo Čína ne.

Srbsko, které usiluje o vstup do EU, bývá vnímáno jako spojenec Ruska. Na jeho obhajobu již vystoupila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Vydávání dočasných osobních dokladů je podle ní krokem k vyhnání Srbů z Kosova. „Rusko vyzývá Prištinu, a USA a EU, které za ní stojí, aby zastavily provokace a respektovaly práva Srbů v Kosovu,“ prohlásila.

Ruská invaze povzbuzuje srbské chutě, tvrdí Kosovo

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám