Hlavní obsah

Delegátka Evropského parlamentu vyzvala Maltu k výměně premiéra

Valletta

Šéfka delegace Evropského parlamentu, která na Maltě posuzuje situaci kolem vyšetřování vraždy novinářky Daphne Caruanaové Galiziové, míní, že premiér Joseph Muscat by měl co nejdříve odstoupit. Podle liberální europoslankyně Sophie in’t Veldové ztratil Muscat důvěru a jeho slib, že funkci opustí v lednu, nestačí.

Foto: Rene Rossignaud, ČTK/AP

Liberální europoslankyně Sophie in’t Veldová

Článek

Ostrovním státem otřásá skandál kolem dva roky staré vraždy už druhý týden, mezi podezřelými figuruje i bývalý dlouholetý šéf úřadu vlády Keith Schembri.

Podle nizozemské zástupkyně EP jsou nyní zřejmé dosavadní "chyby v úsudku", které předseda maltské vlády udělal. "Já bych řekla, že zůstávat déle, než je nezbytně nutné, je další takovou chybou úsudku," poznamenala in’t Veldová po jednání s Muscatem a ministrem spravedlnosti Owenem Bonnicim. Diskuse ji prý o správnosti postupu kabinetu nepřesvědčila.

Foto: Julien Warnand, ČTK/AP

Premiér Malty Joseph Muscat

"Dali jsme jasně najevo, že je to problém. A není to jen věc mezi maltským premiérem a maltskými občany. Jde o Maltu a Evropskou unii," dodala in’t Veldová.

Maltský podnikatel zaplatil za vraždu novinářky 450 tisíc eur, vyplývá z odposlechů

Evropa

Kvůli vyšetřování vraždy novinářky, která psala o korupci a praní špinavých peněz v prominentních podnikatelských kruzích a o jejich vazbách na vysoké politiky, odstoupili minulý týden dva ministři a dlouholetý šéf úřadu vlády Keith Schembri.

Ten skončil i ve vazbě, byl ale propuštěn na kauci. Yorgen Fenech, podezřelý z objednání novinářčiny vraždy, Schembriho označil za jednoho ze zosnovatelů činu. Schembri obvinění odmítá.

Smrt maltské novinářky: Nitky vedou až do vlády

Evropa

Muscat v neděli oznámil, že k 12. lednu odstoupí jako šéf vládních labouristů a zároveň stranu požádá, aby zvolila nového vůdce. V dalších dnech plánuje odstoupit také z funkce předsedy vlády.

Opozici ale slib rezignace nestačí a žádá, aby Muscat odešel co nejdříve. Hodlá kvůli tomu bojkotovat zasedání parlamentu a v pondělí ji podpořili i demonstranti, kterých se v centru metropole sešlo několik tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám