Hlavní obsah

Davy lidí manifestovaly v Paříži na podporu homosexuálů

Davy lidí v sobotu manifestovaly v pařížských ulicích na podporu vládního návrhu zákona, který by umožnil osobám stejného pohlaví uzavírat sňatky a adoptovat děti. Počet účastníků akce zatím úřady nesdělily, organizátoři ale podle agentury DPA doufají, že přišlo přes 100 000 lidí.

Foto: Benjamin Girette, ČTK/AP

Demonstrace v Paříži

Článek

Manželství homosexuálů a možnost adopcí homosexuálními páry patřilo k prioritám předvolební kampaně prezidenta Françoise Hollandea i jeho socialistické strany, která ovládá parlament. Poslanci se mají zákonem zabývat v úterý, proti zákonu ale tvrdě vystupují francouzští duchovní.

Před dvěma týdny v Paříži protestovalo proti navrženému zákonu 340 000 lidí. Při demonstraci, kterou podpořila i římskokatolická církev, požadovali, aby vláda o návrhu nechala hlasovat v referendu. Hollande ale takovou možnost odmítl.

Podle nejnovějších průzkumů mají sňatky osob stejného pohlaví ve francouzské společnosti podporu. Vyslovilo by se pro ně 63 procent voličů. U adopcí dětí homosexuálními páry je ale podpora nižší, schvaluje je 49 procent Francouzů.

Reklama

Výběr článků

Načítám