Hlavní obsah

Dánský soud uznal čtyři muže vinné, že plánovali útok na deník Jyllands-Posten

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánský soud uznal v pondělí vinnými čtyři muže arabského původu, že v roce 2010 plánovali krvavý útok na redakci deníku Jyllands-Posten. Tři švédští občané a jeden Tunisan se chtěli pomstít za zveřejnění karikatur muslimského proroka Mohameda, které tyto noviny otiskly v roce 2005.

Článek

Čtveřice útočníků byla zatčena po měsíce trvající operaci tajných služeb v prosinci 2010. Podle obžaloby muži chtěli obsadit redakci deníku a zabít co největší počet lidí. Jejich cílem bylo také vyděsit veřejnost. [celá zpráva]

Soudy v souvislosti s karikaturami v deníku Jyllands-Posten řešily několik násilných trestných činů. Loni dostal trest devíti let vězení mladý Somálec, který plánoval vraždu výtvarníka Westergaarda. [celá zpráva]

Podobný útok plánoval i jeden Nor. [celá zpráva]

Letos norský soudce odsoudil k několikaletému trestu vězení dvojici mužů, kteří v napojení na teroristickou síť Al-Káida plánovali na Jyllands-Posten pumový útok.

Reklama

Výběr článků

Načítám