Hlavní obsah

Dánský konstruktér ponorky Madsen přiznal vraždu novinářky

Kodaň

Dánský konstruktér Peter Madsen se při natáčení nového dokumentárního pořadu přiznal k vraždě švédské novinářky Kim Wallové. Informoval o tom ve středu dánský list Berlingske Tidende. Madsen byl za svůj brutální čin, spáchaný na palubě podomácku vyrobené ponorky, odsouzen v roce 2018 na doživotí, doposud ale vinu popíral.

Foto: Profimedia.cz

Peter Madsen

Článek

Přiznání zaznělo v jednom z telefonátů 49letého Madsena s novinářem společnosti Discovery Kristianem Linnemannem při přípravě dokumentárního seriálu Tajné nahrávky, který mohou diváci od středy sledovat každou středu na streamu.

„Je to moje vina, že zemřela. A je to moje vina, protože jsem spáchal ten zločin. Je to všechno moje vina,“ řekl údajně Madsen novináři Linnemannovi v telefonátu z vězení. Uvedl rovněž, že z plavby si pamatuje „každou milisekundu“.

Dánskému konstruktérovi ponorky zamítli odvolání, za vraždu novinářky ho čeká doživotí

Evropa

Dokument se snaží odpovědět na zásadní otázku, proč Kim Wallová musela zemřít. Madsenovu výpověď v pořadu analyzuje soudní psychiatr a policejní vyšetřovatel.

Osudová chyba

Novinářka Wallová nastoupila 10. srpna 2017 večer na ponorku Nautilus společně s dánským majitelem plavidla. Chtěla o tomto konstruktérovi-samoukovi posedlém dobýváním moří a vesmíru napsat článek. V noci však její průvodce nahlásil její zmizení. Později byly v moři nalezeny části jejího těla.

Mučení a popravy. Dánského konstruktéra ponorky potápějí videa z počítače

Evropa

Následující rok byl Madsen usvědčen z vraždy a dostal doživotní trest. Oběť podle soudu mučil, sexuálně zneužil, zavraždil a mrtvé tělo pak rozřezal a hodil do moře. Konstruktér přitom svůj čin předem chladnokrevně naplánoval, konstatoval soud.

Vynálezce Madsen původně tvrdil, že novinářku v pořádku z ponorky vysadil na břeh. Později prohlásil, že zemřela nešťastnou náhodou, když na ni spadl těžký poklop ponorky. Pak výpověď ještě jednou změnil a řekl, že se nadýchala oxidu uhelnatého uvnitř jeho podomácku vyrobeného plavidla, zatímco on sám byl na venkovní palubě. Madsen nicméně přiznal, že se těla následně rozhodl zbavit, rozřezal je a hodil do moře. Ponorku pak nechal záměrně ztroskotat.

Reklama

Výběr článků

Načítám