Hlavní obsah

Dánská královna dostane přidáno

Kodaň

Navzdory hospodářským problémům, které způsobila pandemie covidu-19, by měla dánská královna Margrethe II. dostat příští rok přidáno. Ze státního rozpočtu podle vládního návrhu získá o 1,7 milionu dánských korun (šest mil. korun) více než letos. Roční apanáž 80leté Margrethe tak podle agentury DPA vzroste na 89,3 milionu dánských korun.

Foto: Profimedia.cz

Dánská královna Margrethe II.

Článek

Zhruba 1,3 milionu dánských korun (4,6 milionu Kč) z celkové částky určené královně dostane její sestra Benedikte. Margrethe II. tak zbude „jen” 88 milionů.

Korunní princ Frederik by měl podle návrhu rozpočtu dostat 22 milionů dánských korun. Zhruba 2,2 milionu z částky vyhrazené Frederikovi má připadnout jeho manželce, princezně Mary.

Zbytek rodiny se bude muset uskrovnit: podle návrhu klesnou jejich apanáže o dva miliony dánských korun. Souvisí to především s tím, že hraběnka Alexandra, bývalá manželka druhorozeného syna dánské královny Joachima, se své apanáže dobrovolně vzdala. Učinila tak poté, co její nejmladší syn Felix, kterého má s Joachimem, dosáhl letos v červenci věku 18 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám