Hlavní obsah

Další země bude potřebovat finanční záchranu - Portugalsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalský ministr financí Fernando Teixeira dos Santos v pondělí řekl listu The Financial Times, že možná i jeho země bude potřebovat stabilizační půjčku. Podle něj je problémem, že krize zasáhla více zemí najednou. V této souvislosti se v poslední době mluví hlavně o Irsku, které však zatím stále vzdoruje nutnosti si půjčku vzít.

Foto: Jose Manuel Ribeiro , Reuters

Portugalský ministr financí Fernando Teixeira dos Santos

Článek

"To riziko (nutnosti požádat o finanční pomoc) je vysoké, protože nestojíme před problémem jen jedné země," řekl ministr. "Je to problém Řecka, Portugalska a Irska," dodal.

Na "periferii" eurozóny vznikla na jaře dluhová krize, která otřásla důvěrou v euro a jeho stabilitou. Odvrat investorů od těžce zadluženého Řecka a jeho dluhopisů vyvolal zvýšení úvěrových nákladů i u dalších zadlužených a ekonomicky slabých zemí eura. Řecko dostalo v květnu od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu příslib pomoci v rekordní výši 110 miliard eur (2,7 biliónu Kč). Dalším kandidátem podobné pomoci je nyní Irsko, které má obrovské náklady se sanací svých bank.

Za dalšího potenciálního uchazeče o pomoc považují trhy Portugalsko, další malou zadluženou ekonomiku se špatnými vyhlídkami růstu. Výnosy portugalských vládních dluhů v poslední době rostly podobně prudce jako u irských dluhopisů, což naznačuje, že investoři se stále více bojí o solventnost obou zemí. Nová dluhopisová krize se rozvinula zejména poté, co Německo na říjnovém summitu EU předestřelo návrh zajistit, aby se investoři do vládních dluhopisů insolventních zemí eura podíleli v budoucnu na ztrátách.

Ministr dos Santos agentuře Reuters později sdělil, že jeho vláda o žádnou nouzovou finanční pomoc nežádá a o ničem takovém nevede ani neformální jednání. Dodal, že Lisabon hodlá nadále získávat finance prodejem dluhopisů na trhu.

O víkendu portugalský ministr zahraničí Luís Amado otevřeně spekuloval o tom, že ekonomické potíže Portugalska mohou vést až k jeho vypadnutí z měnové unie. Portugalsko stojí před "scénářem odchodu z eurozóny", pokud se zemi nepodaří zvládnout její hospodářské problémy", řekl ministr podle listu The Wall Street Journal.

Dublin půjčce vzdoruje

Irská republika zatím vzdoruje a o pomoc nepožádala. Dublin připustil, že jedná s mezinárodními partnery, ale v pondělí opět popřel, že by se obrátil na evropský stabilizační fond. Podle něj jsou zprávy o případnou žádost o půjčku v možné výši až 80 miliard eur jen fikcí.

Mluvčí komisaře pro ekonomické a finanční záležitosti Olliho Rehna uvedl, že tlak na Dublin, aby si vzal půjčku, nejde z Evropské komise ale odjinud. Neuvedl, však odkud. Editor BBC Gavin Hewit však uvádí: „Někteří představitelé EU věří, že by bylo pro republiku lepší, kdyby přijala balíček pomoci teď, než umožnit, aby pokračovala nejistota.

V úterý se budou ministři financí zemí EU zabývat irskými problémy.

Reklama

Související články

Irsko už jedná o půjčce od EU, uvedla BBC

Irská republika vede s představiteli EU předběžné rozhovory o finanční podpoře, uvedla BBC. Podle ní už není otázkou, zda irská vláda požádá o půjčku od...

Výběr článků

Načítám