Hlavní obsah

Další vláda na odstřel kvůli EU: V Británii se drolí koalice

Novinky,
Londýn

Předseda britských liberálních demokratů Nick Clegg se tvrdě pustil do britského premiéra Davida Camerona kvůli tomu, že torpédoval dohodu EU o fiskální unii a bankovních poplatcích, která měla vyřešit krizi. Uvedl, že Cameron udělal z Británie trpasličí národ. Podle něj ale koaliční vláda může vydržet, i když bývalý mluvčí liberálů lord Oakeshott uvedl, že by měla skončit.

Foto: Oli Scarff/POOL, Reuters

Britský vicepremiér Nick Clegg

Článek

Clegg původně postup Camerona, který se rozhodl dohodu vetovat, aby ochránil britský finanční sektor, schvaloval, i když komentáře uváděly, že summit kvůli ní selhal.

Po dvou dnech otočil kvůli protestům ve straně. Mnozí liberální demokraté Cameronův euroskeptický přístup tvrdě kritizovali. Clegg nakonec řekl, že Cameronovo rozhodnutí bylo špatné pro Británii. Podle něj se to projeví růstem nezaměstnanosti a Británie skončí opuštěná uprostřed Atlantiku.

Dodal, že on sám by po vetu nesáhl a že Cameron podlehl euroskeptikům a pravici ve své straně. „Kdybych byl na summitu, dopadlo by to jinak. Nejsem pro stejnými tlaky, jako je David Cameron.“

Krok Camerona se dočkal i odsouzení v listu Financial Times, kde se objevil komentář, že se z Británie stane Norsko bez ropy a země bez vlivu na dění v EU.

Odchod z vlády

Část liberálních demokratů už vyzývá k odchodu z koaliční vlády, na prvním místě lord Oakeshott, který byl dříve jejich mluvčím. Lord Ashdowm, který stranu dříve vedl, zase řekl, že Cameronův krok je „katastrofický pohyb špatným směrem“.

Postoj části liberálních demokratů se tak shoduje s postojem labouristů.

Clegg navíc už delší dobu čelí kritice ve straně, že spojením s konzervativci ztratila své postavení alternativy. Jednání o fiskální unii ukázalo, že Clegg je jen Cameronovým přívěškem, o vetu s ním ani nejednal.

S názory liberálních demokratů nesouhlasí britský ministr zahraničí, konzervativec William Hague, který sdělil, že není pravda, že je Británie marginalizována.

Cameron bude v pondělí čelit otázkám poslanců v dolní komoře parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám