Hlavní obsah

Další čísla z Británie: Riziko hospitalizace s omikronem je o polovinu nižší

Londýn

U lidí nakažených koronavirovou variantou omikron je o 50 až 70 procent nižší pravděpodobnost hospitalizace než u lidí s variantou delta. Uvedla to ve čtvrtek britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA), informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice St. Thomas v Londýně

Článek

Oznámení přichází ve chvíli, kdy Británie už druhý den po sobě překonala rekord v počtu nově zachycených případů nákazy. Dnes jich bylo 119.789, hranice sto tisíc infikovaných za den překonala Británie poprvé od začátku pandemie ve středu.

U jedinců nakažených omikronem je o 31 až 45 procent nižší pravděpodobnost, že budou muset na pohotovost než u lidí nakažených variantou delta. U nutnosti hospitalizace je pravděpodobnost nižší o 50 až 70 procent, uvedla UKHSA.

Potvrzuje to další studie: Omikron je vážně slabý

Koronavirus

Analýza je nejistá. Protože je málo hospitalizovaných

Zdůraznila, že analýza je "předběžná a velmi nejistá", protože je pacientů s omikronem v britských nemocnicích jen několik a jsou to zejména mladí lidé. V Británii do středy po nákaze variantou omikron zemřelo 14 lidí.

Závěry britských zdravotníků jsou v souladu s dosavadními zjištěními, že omikron se projevuje mírnějšími příznaky než jiné varianty, ale zároveň se šíří rychleji a snáze překoná vakcinaci.

Reálná data z Británie: Riziko hospitalizace je u omikronu o 40 procent nižší než u delty

Zahraniční

Podle výzkumu agentury UKHSA se zdá, že posilující dávka vakcíny chrání proti symptomatické infekci omikronem přibližně deset týdnů a potom začne slábnout. Jako ochrana před vážným průběhem nemoci a hospitalizací ale funguje pravděpodobně déle.

Británie za posledních 24 hodin ohlásila 119 789 laboratorně potvrzených případů nákazy koronavirem a 147 úmrtí spojených s covidem-19. Do nemocnic zdravotníci přijali 1004 nových pacientů s covidem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám