Hlavní obsah

Běloruský volební komisař odmítl podepsat protokol o hlasování. Pak ho našli mrtvého

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Skupina běloruských dobrovolníků našla v úterý tělo 29letého ředitele vojenského muzea ve Vaukavyvsku (Volkovysk) Kanstantina Šyšmakoua, který odmítl podepsat zfalšovaný volební protokol. Jeho tělo bylo nalezeno u řeky. Podle předběžných závěrů vyšetřovatelů se nestal obětí trestného činu, ale spáchal sebevraždu. Opozice to zpochybňuje.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Teenager pomáhá běloruskému veteránovi volit .

Článek

„Našli ho oběšeného,“ uvedla manželka podle běloruského serveru onliner.by. Objevili ho členové pátracího oddílu PSO Angel. „Obrátila se na nás Kanstantinova žena,“ řekl jeho velitel Sjarhej Kovhan. „Rozšířili jsme na sociálních sítích informaci o pátrání po něm.“ K ničemu to ale nevedlo, proto museli zvolit jiný postup.

„Otec zmizelého uvedl, že mu policie poskytla informace o místě, kde byl naposled použit jeho telefon. Rozhodli jsme vyslat pátrací skupinu s drony do oblasti, kde naposled fungoval jeho telefon. Během hledání jsme našli auto zmizelého. Pak jsme našli tělo,“ uvedl Kovhan.

Jsme nespokojení s režimem, říkají běloruští dělníci. Generální stávka přesto drhne

Ekonomika

Podle místního ředitelství úřadu pro vnitřní bezpečnost v Hrodenském regionu bylo tělo nalezeno asi kilometr od města Mosty v lese. Vyšetřovatelé dodali, že smrt nemá kriminální pozadí. Tomu však odpůrci běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka nevěří. Spekuluje se, že Šyšmakou byl donucen k sebevraždě místo toho, aby byl přímo zabit. Ukrajinský server KyivPost poznamenal, že bude těžké cokoli zjistit.

Podle otce mrtvého vše začalo 9. srpna, kdy jeho syn a další člen volební komise odmítli podepsat protokol o výsledku voleb, v nichž měl vyhrál Lukašenko. Otec uvedl, že syn ctil zásady.

Protesty v Bělorusku pokračují, obětí může být pět

Evropa

Do práce v muzeu se Kanstantyn Šyšmakou vrátil 15. srpna. Na konci směny kolem 17. hodiny zavolal své ženě, že by už tam nechtěl dál pracovat. Podle některých zpráv řekl, že jde domů. Tam ale nedorazil.

Reklama

Výběr článků

Načítám