Hlavní obsah

Konzul ve Splitu: Chorvatsko zůstává turistům z Česka otevřené

Právo, Tomáš Volf

Češi mohou jezdit do Chorvatska bez omezení. Připomněl to v rozhovoru pro Právo český konzul ve Splitu Pavel Duchoň.

Článek

Platí v posledních dnech v Chorvatsku nějaká nová omezení kvůli šíření koronaviru, která se mohou dotknout českých turistů, nebo se něco chystá?

Prozatím nikoli. Stále je v platnosti rozhodnutí o překračování hranic, kdy občané EU včetně rodinných příslušníků mohou vstupovat bez omezení. Chorvatští představitelé v minulých dnech uvedli, že prozatím neplánují žádná omezení. Nicméně vše závisí na vývoji situace.

Potřebují Češi cestující autem, busem, vlakem nebo letadlem při vstupu do země něco předkládat?

Mimo cestovní doklad mají všichni cizinci při vstupu do Chorvatska povinnost udat informace o místě svého pobytu a kontaktní údaje. Doporučuje se předem vyplnit online formulář a urychlit tím odbavení na hraničních přechodech. Jinak musí turista informace udat na hranicích a tím se pochopitelně zdrží. Chorvatsko vyčlenilo pro urychlení průjezdu čtyři nejfrekventovanější hraniční přechody, všechny na slovinské hranici – Macelj, Bregana, Plovanija, Rupa. Tam vyhradilo jeden pruh pro turisty s vyplněným formulářem.

Češi jsou Chorvatsku věrní. Němců i Slovinců dorazil trojnásobek

Cestování

Pro lidi z Moravskoslezského kraje to platí taky? Slovinsko pro ně zavedlo restrikce.

Občané ČR s trvalým bydlištěm na území Moravskoslezského kraje nejsou při vstupu do Chorvatska nijak omezováni.

Které části Chorvatska mají s virem aktuálně problém a kde je epidemiologická situace naopak nejklidnější?

Nedá se říci, že některá konkrétní oblast má problém. Spíše je to o větších městech a tím pádem o vyšší koncentraci lidí. Za 24 hodin od čtvrtka se objevilo 91 nových případů. Nejvíce v Záhřebu 35, pak ve Splitsko-dalmatské župě 17 a v dále v Osijecko-baranjské župě 20. Nejvíce případů na pobřeží je tedy ve Splitu a v okolí. Chorvatsko mělo v pátek v poledne 978 nakažených osob.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Přístav v Zadaru

 Chorvati mohou do Česka také bez testů?

Ano. Chorvatská republika je pro ČR stát s nízkým rizikem nákazy onemocněním covid-19. Jeho občané se tedy nemusí prokazovat negativním testem.

Reklama

Výběr článků

Načítám