Hlavní obsah

Chorvatsko hledá uprchlého expremiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

Chorvatský parlament ve čtvrtek zbavil bývalého premiéra Iva Sanadera poslanecké imunity a justiční orgány v Záhřebu na něj vydaly mezinárodní zatykač. Pár hodin předtím totiž někdejší předseda vlády, jejž chce chorvatská justice vyšetřovat kvůli podezření z korupce, odcestoval ze země.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Ivo Sanader

Článek

Chorvatská média spekulují, kam se mohl Sanader "ukrýt"; jedna z teorií říká, že do Rakouska, jehož má také občanství a kde si založil firmu, napsala agentura APA.

Chorvatská policie uvedla, že expremiér opustil zemi přes hraniční přechod se Slovinskem. Slovinská televize ve čtvrtek večer oznámila, že Sanader odletěl z lublaňského letiště do Londýna; slovinská policie to vzápětí dementovala.

Soudce v Záhřebu uvalil ve čtvrtek večer na Sanadera dokonce třicetidenní vyšetřovací vazbu, odůvodněnou možností útěku. To ale v době, kdy byl expremiér už pryč. Sanaderův advokát Mate Matić však zdůrazňuje, že jeho klient odjel jen na dlouho předem plánovanou služební cestu a do tří dnů se zase vrátí.

Sedmapadesátiletého Sanadera, jenž byl předsedou vlády do své rezignace loni v červenci, vyšetřuje parlamentní výbor v souvislosti s kontroverzním prodejem kontrolního podílu státní rafinerie INA maďarskému ropnému a plynárenskému koncernu MOL. Ten odkoupil od chorvatské vlády v roce 2003 čtvrtinový podíl INA a o čtyři roky později zvýšil svůj podíl na 47 procent. To je údajně více, než vlastní Chorvatsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám