Hlavní obsah

Chlapec trpí strachem z jídla, čtyři roky nic nejedl

– Nottingham
Novinky, Vladimír Michna

Čtyřletý Brit Daniel Harrison z Nottinghamu trpí panickým strachem z jídla, již čtyři roky nic nesnědl. Jeho problém vznikl, když měl před lety nedostatek žaludečních šťáv. Jelikož Daniel ještě k tomu trpí autismem, jeho vzpomínky na toto bolestivé období jej odrazují od konzumace pevné stravy.

Článek

Daniel proto přijímá veškerou výživu z hadičky zavedené do jeho žaludku. Jeho rodiče se nedávno rozhodli jet se synem do Londýna a navštívit tam proslulou nemocnici Great Ormond Street Hospital.

Odborníci však pro dítě nenašli žádné řešení. Rodina se proto nyní snaží sehnat 20 tisíc liber (540 tisíc korun), aby mohl Daniel podstoupit léčbu na špičkové klinice v Rakousku, která může být schopna dítěti pomoct, píše Daily Mail.

Daniel již prodělal několik neúspěšných lékařských zákroků i operací. V listopadu 2009 dokonce prodělal prasečí chřipku, která přerostla v zápal plic.

Není nic, co by z lékařského hlediska bránilo synovi jíst. Je to jen v jeho hlavě, ale zatím mu nikdo nedokázal pomoci, aby to překonal
Danielův otec Kevin

Danielův jedenačtyřicetiletý otec Kevin říká, že jeho největším snem je vidět svého syna, jak jí jako každý jiný chlapec. Znamenalo by to pro rodinu vše, dodává. “Cathrine a já se obáváme toho, kdyby se nám něco stalo. Daniel musí být schopný se najíst sám,” říká za sebe a svoji manželku chlapcův otec.

Stejně tak pro dceru Hannah je podle otce velmi složité, když vidí denně svého bratra, jak se trápí hladem a má v sobě trubičky. Dcera to ale zvládá dobře, říká Kevin.

“Není nic, co by z lékařského hlediska bránilo synovi jíst. Je to jen v jeho hlavě, ale zatím mu nikdo nedokázal pomoci, aby to překonal,” říká otec. Lékaři byli podle něj doposud skvělí, ale pomoct Danileovi nedokázali.

“Naší jedinou možností je nyní nemocnice v rakouském Štýrském Hradci, kde jako jediní tvrdí, že již pomohli lidem s Danielovým postižením,” říká otec. Za posledních 22 let tam podle jejich informací již vyléčili 12 mladých lidí trpících stejným postižením. Používají techniku, s jejíž pomocí pacientům vsugerují, že potřebují a chtějí jídlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám