Hlavní obsah

Cestující z uneseného etiopského letadla natočil napjaté chvíle na palubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Amatérské video z uneseného boeingu Etiopských aerolinií, který v pondělí přistál v Ženevě, natočil jeden z pasažérů krátce poté, co letoun dosedl na letištní plochu. Kapitán letadla na záznamu uklidňuje cestující, kteří musí mít ruce za hlavou, a vysvětluje jim, co se stalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z uneseného letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Letadlo s téměř dvěma sty cestujících především z Itálie, které původně směřovalo do Říma, unesl druhý pilot požadující azyl ve Švýcarsku. Krátce po přistání byl zadržen. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Ženevě přistál unesený boeing s dvěma sty cestujícímiVideo: Reuters

Kapitán na videu po dosednutí Boeingu 767 na ženevském letišti vysvětloval: „Zhruba po hodině letu, když bylo všechno v pořádku a klidu, jsem na dvě vteřiny opustil pilotní kabinu a zašel si na toaletu. V tu chvíli osamocený druhý pilot převzal kontrolu nad letadlem a nedovolil mi, abych se do kabiny vrátil. Důvod nikdo nezná.“

O chvíli později kapitán s úlevou doplnil: „Druhý pilot je stále uzavřen v kabině, ale není ozbrojený, takže už nic nehrozí.“

„Celou dobu jsem strávil zde, v přední části, a nemohl se odtud hnout, protože říkal, že jinak letadlo spadne,“ vysvětlil dále a doplnil, že je rád, že letoun bezpečně přistál. „Je jedno, jestli jsme ve Švýcarsku, anebo někde jinde,“ poznamenal ještě.

Později už byla na palubě policie. „Prosíme pozor, tohle je policejní operace. Nehýbejte se, prosím. Zůstaňte v klidu a ponechte své ruce za hlavou, letadlo bude evakuováno,“ ohlásil jeden z policistů.

Mysleli jsme, že se zbláznil

Druhým pilotem byl jednatřicetiletý Etiopan Hailemedhin Abera Tegegn. Pro Etiopské aerolinie pracoval pět let a neměl žádný trestní záznam. Po přistání v Ženevě žádal o azyl, tvrdil, že doma ho čeká pronásledování.

Jeden z jeho příbuzných v úterý také médiím řekl, že Tegegn byl pod psychickým tlakem kvůli úmrtí svého strýce.

Jeden z cestujících řekl italskému listu La Repubblica, že to vypadalo, jako by se druhý pilot pomátl. „Kapitán vyhrožoval, že dveře do kabiny vypáčí, a neúspěšně se je snažil vylomit. V tu chvíli jsme pochopili, že se děje něco vážného. Když jsme začali kroužit nad Ženevou, byly to chvíle strachu,“ uvedl.

Jiný pasažér agentuře ANSA popsal rozhovor cestujících s letuškou. „Jste křesťané? Pak se modlete jako já,“ pověděla jim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám