Hlavní obsah

Český vědec v článku kritizoval preferenci najímaní pracovních sil. Text stáhli, autora sepsuli

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrou kritiku si vysloužil článek s názvem Reflexe současného stavu chemika a českého emigranta Tomáše Hudlického pro německý časopis Angewandte Chemie. V textu o rozvoji organické chemie Hudlický kritizuje preferenci najímaní pracovních sil, upozornil server Echo24. V návaznosti na článek přišli o místo dva editoři časopisu a text byl z webu stažen.

Foto: brocku.ca

Chemik a český emigrant Tomáš Hudlický

Článek

Hudlický ve svém článku kritizoval preferenční zacházení s mnoha skupinami a jednotlivci, které ale znevýhodňuje jiné skupiny. Dochází tak podle něj k tomu, že pracovní místo nedostanou nejzajímavější kandidáti, protože pro výběr jednotlivců je důležitější sociální pozadí než jejich dosavadní úspěchy.

Čeští machři z laboratoře

Styl

Po publikaci se k článku kriticky vyjádřilo několik expertů. V reakci na komentáře časopis ze svého webu článek stáhl, a dokonce propustil dva editory, kteří publikaci textu schválili. Redakční radu pak opustilo dalších 16 členů včetně laureátů Nobelovy ceny, upozornily Echo24 a Denik.cz.

Hon na čarodějnice už se rozjel. Vyjádřil jsem pouze svůj názor.
Tomáš Hudlický

Hudlický, který učí na Brock University v kanadském Ontariu, zatím o práci nepřišel, ačkoli si kritiku vyslechl také od viceprezidenta univerzity. „Hon na čarodějnice už se rozjel. Vyjádřil jsem pouze svůj názor,” uvedl Hudlický pro server Retraction Watch. Chemik prý dostává e-maily, které mu vyjadřují podporu.

Mezi nimi je také světoznámý biochemik a prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka. Ten dokonce napsal univerzitě, na které Hudlický pracuje, aby neomezovala svobodu slova a raději s názory českého chemika polemizovala a nebála se ptát.

Společně se svou rodinou emigroval Hudlický do USA v roce 1968 po invazi sovětských vojsk do Československa. Na Západě pak vystudoval a stal se jedním z předních vědců v oblasti organické chemie. Na Brock University pracuje od roku 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám