Hlavní obsah

Český řidič kamionu, který v Německu riskantně předjížděl, dostal přes dva roky

Pasov
Aktualizováno

Na dva roky a tři měsíce poslal ve čtvrtek soud v německém Pasově do vězení českého řidiče kamionu, který v lednu při riskantním předjíždění v Bavorsku ohrozil protijedoucí autobus. Rozsudek ještě není pravomocný, obhájce pro 53letého muže žádal podmíněný trest.

Foto: Mr.GermanTruck

Předjíždějící kamion

Článek

Jaroslav Novotný byl odsouzen za úmyslné ohrožení bezpečnosti v silničním provozu. „Především svým činem ohrozil na životě několik lidí,” řekl mluvčí soudu Maxmilian Kitzbichler. Novotný navíc nesmí čtyři roky řídit. Zákaz se ale týká jen Německa, a ne Česka.

Němečtí kriminalisté řidiče původně obžalovali za pokus o vraždu, v říjnu ale soud kvalifikaci jeho chování zmírnil. „Jde o velmi tvrdé rozhodnutí,” řekl obhájce Novotného Bruno Fuhs po vynesení rozsudku. Tvrdí, že řidič tento čin neplánoval a šlo o „spontánní rozhodnutí”.

Krajský soud v Brně už v březnu poslal řidiče do předběžné vazby. Důvodem jejího uvalení byly obavy z útěku. V červenci vyhověl soud evropskému zatýkacímu rozkazu a vydal Novotného do Německa.

Případ se stal letos v lednu na silnici B12 v Bavorsku v německo-českém pohraničí. Čech tehdy předjížděl ve chvíli, kdy byl provoz v daném směru po krátkém rozšíření na dva pruhy opět sveden do jednoho.

Předjíždějící kamion se v hustém provozu těsně vyhnul čelnímu střetu s protijedoucími vozidly – autobusem a kolonou osobních aut. Riskantní manévr řidiče zachytila palubní kamera z kabiny předjížděného nákladního vozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám