Hlavní obsah

Český pilot narušil vzdušný prostor na slovensko-ukrajinské hranici

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilot malého sportovního letadla narušil ve středu večer omezený vzdušný prostor na slovensko-ukrajinské hranici. Novinkám to ve čtvrtek potvrdila mluvčí ředitelství hraniční a cizinecké policie v Sobrancích Agnesa Kopernická.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policisté vzápětí objevili na poli u obce Záhor v okresu Sobrance malé sportovní letadlo s českými identifikačními znaky. Pilot, který je občanem České republiky, potvrdil, že na poli přistál kvůli technické poruše.

„V průběhu vyšetřování události kompetentní orgány konstatovaly, že došlo k narušení omezeného vzdušného prostoru,“ uvedla Kopernická.

Omezený přístup do hloubi 10 km

Omezený vzdušný prostor byl na slovensko-ukrajinské hranici vyhlášen v roce 2015 a sahá do hloubi deseti kilometrů do slovenského území. Přelet této oblasti podléhá speciálnímu povolení, o které je nutné požádat nejméně 30 minut před plánovaným letem.

K vyhlášení omezeného vzdušného prostoru došlo kvůli opakujícím se přeletům pašeráckých letadel, kterými z ukrajinské strany přiváželi na Slovensko nejčastěji cigarety, ale i migranty.

Reklama

Výběr článků

Načítám