Hlavní obsah

Český lékař v Hamburku propagoval transplantaci vajíček, německé zákony neporušil

– Berlín

Český lékař neporušil německé zákony, když dělal v Hamburku reklamu na transplantace vaječných buněk v Česku a zároveň doporučoval ženám, aby přípravnou hormonální léčbu podstoupily v Německu. Rozhodl o tom ve čtvrtek německý nejvyšší soud. V Německu je dárcovství vajíček zakázané, páry, které mají problém s početím, proto využívají tuto terapii v zahraničí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Český lékař v roce 2008 ve své reklamní kampani doporučoval Němkám, které nemohly otěhotnět, aby u svých německých gynekologů podstoupily přípravnou hormonální terapii pro přijetí cizích vajíček. Samotné oplodnění a transplantování vajíček se pak mělo odehrát na klinice v Česku, kde jsou podobné zákroky legální.

Lékaře zažaloval jeho německý kolega, který vyjádřil přesvědčení, že Čech nabádá německé gynekology k nezákonnému jednání. V první instanci soud žalobu odmítl, odvolací soud však před dvěma lety označil reklamu za protizákonnou. Nejvyšší soud nyní vyhověl dovolání českého lékaře, jeho počínání bylo podle rozsudku v souladu se zákonem.

Podle soudu je účelem zákona, který dárcovství vajíček zakazuje, ochrana zdraví dítěte. Zákaz má zajistit, že děti nebudou trpět tělesnými nebo duševními následky, které by mohly vzniknout genetickými rozdíly mezi dárkyní a příjemkyní vajíček.

V Německu za zákrok hrozí tři roky

Soud nicméně došel k závěru, že zákon nemá sloužit k úpravě konkurence mezi lékaři, kteří nabízejí služby v oblasti asistovaného početí. Není proto možné na jeho základě zakázat reklamu, která vybízí k využití lékařských služeb, jež samy o sobě protizákonné nejsou.

Německým lékařům, kteří ženě transplantují cizí vajíčka, hrozí až tři roky vězení. Páry, které mají problémy s početím, proto tuto terapii vyhledávají v zahraničí, kromě Česka například také ve Španělsku a ve Spojených státech. Pokud by však ženy musely jezdit k zahraničním lékařům i kvůli přípravné hormonální terapii, výrazně by se zvýšily náklady spojené s tímto způsobem otěhotnění.

Odborníci odhadují, že se v Německu ročně narodí 300 až 400 dětí počatých pomocí darovaných vajíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám