Hlavní obsah

Český gang ukradl v Rakousku auta za 11 miliónů korun

Vídeň

Rakouská a česká policie vypátraly sedmičlenný český gang zlodějů aut. Rakouská policie podle rakouské tiskové agentury APA uvedla, že podezřelí muži odcizili od října 2008 do března 2010 v Linci, Freistadtu, Vídni a Salcburku 31 osobních a nákladních automobilů, čtyři přívěsy, sedm motocyklů a 32 jízdních kol v celkové hodnotě 450 000 eur (11,1 miliónu korun). Dva z dříve dopadených už byli odsouzeni.

Článek

Při jednom z vloupání v únoru v roce 2010 v Linci ukořistili pachatelé vedle dvou nových vozů také 13 540 eur (více než 333 000 korun) v hotovosti a přístroje v ceně 41 850 eur (více než jeden milión korun).

Při domovních prohlídkách objevila policie 26 vozidel a přívěsů a dále množství součástek k různým osobním vozům.

Jednoho z Čechů dopadla policie na základě upozornění sousedů již v září 2009 v Horních Rakousích. Další, sedmatřicetiletý Čech, byl zadržen 23. března 2010 v hornorakouském Freistadtu. Tito dva už byli odsouzeni ke čtyřem letům odnětí svobody nepodmíněně.

Šéfem gangu byl invalidní důchodce

Domovní prohlídka u jednoho z nich v České republice přivedla policii na stopu hlavního člena skupiny, pětapadesátiletého invalidního důchodce, který se svým synem provozoval obchod s použitým zbožím. Byl zadržen, zajištěno bylo zároveň také pět osobních vozů ukradených v Rakousku, mezi nimi i vůz v ceně 70 000 eur (asi 1,7 miliónu korun), a jeden přívěs. Šéf skupiny byl 22. prosince 2010 vydán do Rakouska, kde je držen ve vyšetřovací vazbě. Tři členové bandy jsou ve vazbě v Česku.

Jeden z mužů je stále na útěku.

Skupina jednak prodávala samostatně součástky z vozů, jednak upravovala čísla podvozků automobilů. Tato auta vybavená novými doklady pak mohla jezdit v České republice a být oficiálně registrována na úřadech.

Reklama

Výběr článků

Načítám