Hlavní obsah

Český diplomat Szunyog byl jmenován velvyslancem EU v Kosovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada Evropské unie ve čtvrtek jmenovala českého diplomata Tomáše Szunyoga velvyslancem Evropské unie v Kosovu. Stal se tak čtvrtým Čechem na pozici velvyslance Evropské služby pro vnější činnost (ESVA). Szunyog do funkce nastoupí od září, uvedla ve vyjádření Rada, která sdružuje členské státy EU.

Foto: Profimedia.cz

Český diplomat Tomáš Szunyog

Článek

Szunyog se narodil v roce 1966, je odborníkem na Balkán a bezpečnostní politiku. Podle webu ministerstva zahraničí dosud působil na českém zastoupení při EU coby stálý představitel Česka v Politickém a bezpečnostním výboru EU a zástupce českého velvyslance při EU Jakuba Dürra.

V minulosti pracoval jako ředitel odboru bezpečnostní politiky na ministerstvu zahraničí, byl velvyslancem v Bosně a Hercegovině a ve Slovinsku. Vystudoval moskevský diplomatický institut MGIMO, do Černínského paláce nastoupil v roce 1992. Ve svém životopise uvádí, že hovoří anglicky, rusky, francouzsky, slovinsky, bosensky, srbsky, chorvatsky a černohorsky.

Klaus ani Zeman Kosovo uznat nechtěli

Někdejší jihosrbská provincie Kosovo vyhlásila samostatnost v roce 2008. Tehdejší vláda Mirka Topolánka uznala jeho suverenitu téhož roku, proti uznání byl tehdy prezident Václav Klaus. Velmi ostré výroky na adresu Kosova opakovaně pronesl i Klausův nástupce Miloš Zeman.

„Mám rád Srbsko a Srby. A nemám rád Kosovo,” řekl Zeman při návštěvě Srbska. „Stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států,” poznamenal také český prezident na adresu Kosova. Jeho návrh, aby Česko zrušilo mezinárodní uznání Kosova, ale ostatní nejvyšší ústavní činitelé nepodpořili.

Kosovo není demokratický stát, nemám ho rád, prohlásil Zeman

Evropa

Kosovo postupně uznalo 116 zemí. Suverenitu tohoto balkánského státu nikdy neuznalo například Rusko, ze zemí EU Rumunsko, Slovensko či Španělsko.

Podle vyjádření Rady je cílem velvyslance EU v Kosovu podporovat stabilní, životaschopné, mírumilovné, demokratické a multietnické Kosovo a posilovat pěstování dobrých vztahů s jeho sousedy na západním Balkáně. Velvyslanec má podporovat evropskou perspektivu Kosova a jeho sbližování s EU. Unijní velvyslanci mají také za úkol ve svých působištích koordinovat pozice národních diplomatů z evropských zemí.

Čtyři čeští velvyslanci EU

Česko zatím mělo čtyři diplomaty na pozicích velvyslanců EU. Vůbec prvním byl Robert Kopecký, který působil v Guyaně, následně se Tomáš Uličný stal velvyslancem v Súdánu a teď slouží v Angole. Velvyslanci EU byly také Marek Skolil, který působil v Alžírsku a bývalá europoslankyně Jana Hybášková vedla unijní mise v Iráku a poté v Namibii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám