Hlavní obsah

Česko se stalo součástí osy zla, řekl ruský politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Moskva

Česká republika se pro Rusko stává součástí pomyslné „osy zla” a rusko-české vztahy se budou dále zhoršovat. ČTK to řekl ruský politolog Andrej Kolesnikov z moskevského střediska Carnegie.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu

Článek

„Konflikt s Českem se stává součástí velkého konfliktu s EU a se Západem jako celkem. Technologie je jasná: popřít obvinění, obvinit obviňující a reagovat symetricky či asymetricky. Česko se nepochybně stává součástí osy zla a vztahy se budou zhoršovat, podobně jako s Polskem,” zdůraznil politolog.

„Moskva už varovala Evropskou unii, že solidarita s Českem (a nyní se Slovenskem a nejspíše už brzy s Polskem, kde se zřejmě také chystá vyhoštění ruských diplomatů) je nepřijatelná,” poznamenal Kolesnikov k dotazu, jakou váhu může mít postoj českých spojenců z EU a NATO.

Podle něj skutečnost, že jsou agenti ruské vojenské rozvědky GRU v Česku podezřelí z výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích s dvěma mrtvými v roce 2014, a stejně tak následné vyhošťování diplomatů mezi Prahou a Moskvou, žádný velký ohlas mezi ruskou veřejností nevyvolalo.

„Ruská veřejnost si těchto problémů vůbec nevšímá. Pro ni jsou jen součástí konfrontace Ruska se Západem a se satelity Spojených států, a tomu již přivykla,” uvedl Kolesnikov.

V Rusku podle něj panuje „psychologie obležené pevnosti”, obklopené jen samými nepřáteli, již od roku 2014, kdy Západ odpověděl sankcemi na ruskou anexi Krymu a povstání proruských separatistů bojujících na východě Ukrajiny proti prozápadní vládě v Kyjevě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám