Hlavní obsah

Českého vraha přivezou z Irska, doživotí si má odpykat doma

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpykat si doživotní trest v ČR umožní irské úřady českému občanovi Davidu Brožovskému (24). Ten byl odsouzen za znásilnění a vraždu matky dvou dětí. Ostrovní justice k převozu svolila i přes odpor rodiny oběti, napsal tamní server RTE News.

Foto: Profimedia.cz

Irský ministr spravedlnosti Alan Shatter

Článek

Odsouzenec měl být do ČR převezen už na jaře, irské úřady ale po protestech pozůstalých transport na poslední chvíli zastavily.

Jak tehdy informovalo Právo, česká justice toto rozhodnutí označila za „nestandardní“. [celá zpráva]

Brožovského by si česká vězeňská služba měla převzít v „nejbližších několika týdnech“.

Praha podle RTE News irského ministra spravedlnosti Alana Shattera ujistila, že si Brožovský bude muset odpykat nejméně dvacet let, než bude moci zažádat o podmínečné propuštění.

Doživotní trest za vraždu plus třináct let za znásilnění, který vrahovi uložil před více než čtyřmi lety Centrální trestní soud v Dublinu, mu Městský soud v Praze uznal už v červnu 2010 a v souladu s českými zákony verdikt změnil na prosté ­doži­votí.

Příbuzní jsou znepokojeni

Příbuzné oběti však tyto záruky příliš neuklidnily. Rodina se s ministrem Shatterem setkala, aby mu ohledně převozu sdělila své znepokojení. Ministerstvo nicméně argumentuje, že v mezinárodních stycích je dlouho zavedenou praxí umožňovat odsouzeným, pokud je to možné, odpykávat si tresty v blízkosti jejich rodin.

Brožovský byl odsouzen v lednu 2008 za znásilnění a vraždu 37leté matky dvou dětí Sharon Coughlanové, kterou uškrtil v Langfordu v září předchozího roku. V té době měl už za sebou dvacítku trestných činů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám