Hlavní obsah

Českého turistu zabila v Tatrách lavina. Neposlechl varování před větrem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Lavina zabila v sobotu českého turistu ve Velké studené dolině ve Vysokých Tatrách. Horská záchranná služba (HZS) v pondělí oznámila, že jeho tělo našla až po 46 hodinách hledání.

Foto: Zoom - Tirol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Muž byl ve skupině pěti českých skialpinistů, která se pod vedením českého horského vůdce vydala na túru do okolí Velké Studené doliny navzdory varování meteorologů před prudkým ochlazením a větrem o rychlosti až 180 kilometrů v hodině.

Při scházení ze sedla Prielomu do Velké Studené doliny ke Zbojnické chatě skupina uvolnila lavinu. Ta zcela zasypala jednoho muže a částečně dalšího člena skupiny, který se ze sněhu vyhrabal sám. Zasypaného muže našli ostatní členové skupiny pomocí lavinového vyhledávače. Jeho zdravotní stav byl kritický.

Museli se vrátit bez něj

Čeští skialpinisté zavolali na pomoc HZS. Na místo okamžitě vyrazilo dvanáct záchranářů. Podmínky na pohyb v horách byly absolutně nevyhovující. Na hřebenech foukal silný vítr, napadlo 40 centimetrů nového sněhu a bylo 11 stupňů pod nulou. Než záchranáři dorazili na místo, do záchranné akce se zapojila také skupina horolezců, která se v té době zdržovala na Zbojnické chatě.

Zraněný Čech během nočního transportu na saních podlehl svým zraněním. Členové skupiny v obavách o své životy zanechali tělo muže na místě a vrátili se na chatu. Horští záchranáři následně dovedli na Zbojnickou chatu ostatní členy skupiny českých skialpinistů.

Horští záchranáři pokračovali v hledání těla i v neděli a v pondělí. Ke skupině se přidali také tři psovodi. Tělo našli ve Velké Studené dolině až v pondělí. Transportovali ho do márnice v Starém Smokovci. 

Velitel záchranné akce Igor Trgiňa považuje za nepochopitelné, že kromě zmíněné skupiny českých skialpinistů se v sobotu ve Velké Studené dolině pohybovaly další čtyři skupiny českých horolezců a skialpinistů. Byla přitom vydaná výstraha třetího stupně. „Nahoře bylo peklo. Byla to vážná chyba při plánování túry,“ dodal Trgiňa.

Reklama

Výběr článků

Načítám