Hlavní obsah

Česká firma provede demolici prešovského paneláku zdarma

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek dorazila do Prešova speciální technika české společnosti Cannoneer group, pomocí které vykonají demolici paneláku zničeného výbuchem plynu a následným požárem. K výbuchu došlo přesně před týdnem. Vyžádal si sedm obětí, jedna žena je stále pohřešována.

Přesun demoličního strojeVideo: Policie SR

 
Článek

Slovenská policie zveřejnila video z přesunu těžké techniky na slovenském území. Z Kladna na česko-slovenskou hranici kolonu doprovázela česká policie, od hranic slovenští policisté.

Ředitel společnosti Cannoneer group Zbyněk Ortmann deníku Korzár řekl, že demolici paneláku firma vykoná zdarma.

„Demolici uděláme zdarma jako pomoc zasaženým lidem. Necháme si zaplatit pouze přepravu stroje,“ řekl Ortmann. Ředitel upřesnil, že stroj má 214 tun a rameno má dosah 68 metrů. „Rameno je unikátní v tom, že je teleskopické,“ dodal ředitel.

Plyn bouchl jinde, než dělníci vrtali, diví se slovenští stavaři a podávají trestní oznámení

Evropa

Zatím dojde k demolici nejvyšších podlaží paneláku, které byly nejvíce poničené. Obyvatelé bytovky souhlasili s demolicí celého domu, ale město zatím nerozhodlo, jak se bude dál postupovat.

Poděkování hasičům

Na sociální síti se zorganizovala asi 200členná skupina obyvatel Prešova, kteří přišli osobně poděkovat hasičům za vykonaný zásah. Hasič Tomáš Domen (43) společně s kolegou vyšplhali výtahovou šachtou až do osmého podlaží, přičemž riskovali, že se na ně zřítí kabina výtahu. Schodiště bylo totiž výbuchem zcela zničeno a nedalo se použít.

Foto: TV Markíza

Ředitel společnosti Cannoneer group Zbyněk Ortmann deníku Korzár řekl, že demolici paneláku firma vykoná zdarma.

„Když jsme vešli do domu oknem ve druhém podlaží, zjistili jsme, že schodiště tam už není. Jedinou možností byla výtahová šachta. Při troše štěstí to vyšlo,“ říká skromně Domen, který pracuje jako hasič už 16 let.

S kolegou si podávali dýchací přístroje a materiál, prohledávali prostory a hasili, co se dalo.

„Obyvatele jsme soustředili na jedno místo na tu stranu, kde jsme věděli, že přijde záchrana. Uklidnili jsme je, a tak jsme postupovali až na osmé podlaží,“ uvedl Domen pro web pluska.sk. Byty ve vyšších podlažích už byly v té době celé v plamenech.

Foto: TV Markíza

Slovenská policie zveřejnila video z přesunu těžké techniky na slovenském území.

„Všechny se za těchto okolností zachránit nedalo. Všem se omlouvám,“ dodal smutně hasič, který žádný podobný zásah ještě nezažil a doufá, že už ani nezažije.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám