Hlavní obsah

Češka dostala v Británii podmíněný trest za fingovanou svatbu

Dvaadvacetiletou Češku odsoudili ve Velké Británii k podmíněnému trestu deseti měsíců za podílení se na fingovaném sňatku s Pákistáncem. Muži soud vyměřil 1,5 roku vězení nepodmíněně. Ženich se se pomocí svatby snažil obejít imigrační zákony a zůstat v zemi i poté, co mu vypršelo vízum. Informoval o tom deník Yorkshire Post.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podezření úřadů vzbudilo už ohlášení plánované svatby na radnici, neboť Pákistánec se už v dubnu neúspěšně pokusil uzavřít fingovaný sňatek s jinou Češkou. V den plánované svatby tak nyní policie zadržela jak ženicha s nevěstou, tak i ženiny rodiče. Ti přiznali, že se na podvodu rovněž podíleli, a také dostali podmíněné tresty.

Policie u Pákistánce našla materiály, které se muž snažil naučit, aby přesvědčil úřady o tom, že se s Češkou dlouho zná. "Měl taháky, na kterých byly údaje o jeho nastávající a o její rodině a detailní popis jejich seznámení," uvedl vyšetřovatel u soudu. Mezi dokumenty bylo také číslo bankovního účtu nevěstiných rodičů.

Rodina dostala finanční odměnu

"Zdá se, že rodině byla převedena menší suma, pravděpodobně kolem 200 liber (5800 korun), aby mohl ženich po svatbě zůstat v Británii," uvedl soudce John Potter ve zdůvodnění rozsudku.

"Lidé, kteří se chovají jako vy a snaží se obejít zdejší imigrační zákony, představují nebezpečí pro naši zemi," řekl soudce odsouzeným.

Není to první případ, kdy se Češi v Británii podíleli na fingovaných svatbách. Letos v říjnu poslal soud do vězení jednatřicetiletou matku dvou dětí, která si vzala Nigerijce. Tím mu umožnila zůstat v Británii a výměnou za to získala roční pracovní smlouvu. Loni v prosinci zase britský soud poslal pětačtyřicetiletou českou občanku na 16 měsíců do vězení za sňatkový podvod.

Cílem sňatkových podvodníků v Británii je většinou získání dlouhodobého povolení k pobytu, pracovního povolení a možnosti využívat sociálních výhod pro osoby, které pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii.

Reklama

Výběr článků

Načítám