Hlavní obsah

Ceremonie srbského patriarchy jak z doby předcovidové: žádné roušky, jedlo se z jedné lžičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbsko má nového patriarchu. Stal se jím 59letý metropolita Porfirije. Do funkce byl uveden v pátek slavnostním ceremoniálem v katedrále v Bělehradu, kterého se zúčastnili nejen nejvyšší představitelé státu, ale i stovky věřících. Navzdory protikoronavirovým opatřením většina lidí neměla roušky, nedodržovali bezpečný odstup. Svaté přijímání (rozdrobený chléb s vínem) se podávalo z jedné lžičky, všímá si agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srbsko má nového patriarchu, ceremonie navzdory koronaviruVideo: Reuters

 
Článek

Metropolita Porfirije nahrazuje v pozici nejvyššího představitele tradičně vlivné církve Irineje, který zemřel loni v listopadu po nákaze koronavirem.

Porfirije, občanským jménem Prvoslav Perić, je 46. patriarchou srbské pravoslavné církve. Dosud vykonával funkci metropolity záhřebského a lublaňského. V letech 2010 až 2011 byl armádním biskupem.

Ukrajinský patriarcha vinil z šíření covidu homosexuály. Teď se sám nakazil

Evropa

S volbou Porfirijeho mohou být vládnoucí politici spokojení, protože je považován za blízkého prezidentovi Aleksandru Vučičovi, píší tamější média a dokládají to patriarchovými vystoupeními, v nichž se pochvalně vyjádřil o Vučičovi i vládě, jejíž agendu prezident fakticky určuje.

Podle některých srbských médií by tak mohl nový patriarcha pomoci prezidentovi Vučičovi, kterému by mohl vyjít vstříc v otázce Kosova. Porfirije nezastává tak radikálně odmítavý postoj v otázce možného uznání nezávislosti Kosova jako předchozí patriarcha Irinej i někteří současní církevní představitelé.

Vučičovi to proto dává větší manévrovací prostor při rozhovorech s Prištinou o normalizaci vzájemných vztahů. Kosovo je všeobecně považováno za „kolébku“ srbského pravoslaví, nacházejí se zde také nevýznamnější památky srbské církve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám