Hlavní obsah

Cena ropy dál padá. Je už levnější než v únoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy pokračují ve výrazném poklesu kvůli obavám, že hospodářský útlum ve Spojených státech a v Evropě sníží poptávku po palivech. Vrátily se tak na úrovně z doby před 24. únorem, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu. Cena severomořské ropy Brent sestoupila až na 93,50 dolaru za barel, nejníže od 21. února.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Krátce před 18:30 SELČ Brent ztrácel zhruba 3,3 procenta a pohyboval se v blízkosti 93,60 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles asi o tři procenta a nacházela se mírně pod 88 dolary za barel.

Pokles cen odstartovala středeční zpráva amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA), že zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 4,5 milionu na 426,6 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali pokles zásob, a to o 600 tisíc barelů. Zásoby benzinu v USA stouply o 200 tisíc barelů na 225,3 milionu, zatímco analytici čekali pokles, konkrétně o 1,6 milionu barelů.

V Rakousku je benzin drahý, v Polsku ušetříte

Zahraniční

Do hry vstoupila britská centrální banka

Obavy z nepříznivého dopadu slabé ekonomiky na poptávku po ropě posílila britská centrální banka. Ta přikročila k nejvýraznějšímu zvýšení své základní úrokové sazby od roku 1995 a předpověděla, že britská ekonomika v závěru letošního roku vstoupí do recese.

Skupina producentů ropy OPEC+, která sdružuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem, se ve středu dohodla, že v září zvýší cílovou úroveň těžby jen o 100 tisíc barelů denně. Zdroje agentury Reuters nicméně uvedly, že Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty jsou připraveny výrazně zvýšit produkci ropy, kdyby svět v zimě čelil vážné krizi v zásobování touto surovinou.

Cena znovu vzroste

Analytici však stále předpokládají, že omezená rezervní kapacita těžby skupiny OPEC+ bude v dlouhodobějším horizontu tlačit ceny ropy vzhůru. „Ceny ropy by měly nalézt silnou podporu v blízkosti úrovně 90 dolarů (za barel) a časem se vrátí k úrovni 100 dolarů. A to navzdory zrychlení útlumu globální ekonomiky,“ uvedl analytik Edward Moya ze společnosti OANDA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám