Hlavní obsah

Celá vesnice roky pila vodu s arsenem, starosta o tom věděl a mlčel

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Obyvatelé slovenské obce Brehov v okresu Trebišov pili několik let vodu obsahující jedovatý arsen. Voda v obci je už v pořádku, ale obyvatelé se rozhodli v této věci podat trestní oznámení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Než ve vsi začala téct nezávadná voda, trvalo to dlouho. Loni koncem června nám pustili do vodovodu městskou vodu, která měla být nezávadná. Ani ta však nebyla v pořádku, protože potrubí ještě vyplavovalo arsen. Rozhodnutí z hygieny, že arsen je pod limitem, přišlo až loni v říjnu,“ uvedl starosta obce Ján Balog pro server aktuality.sk.

Právě starosta čelí hněvu občanů, kteří jsou přesvědčeni, že o znečištění vody věděl delší dobu, ale nechtěl šířit paniku. Balog dal totiž obyvatelům podepsat petici se dvěma možnostmi: chcete levnější vodu z obecního vodovodu, nebo dražší dodávanou východoslovenskou vodárenskou společností. Obyvatelé si vybrali levnější vodu a tuto informaci obdržel také regionální úřad veřejného zdravotnictví v Trebišově. Nikde však nebyla ani zmínka o arsenu.

„Otázka byla položena špatně. Starosta se nás měl zeptat, zda chceme vodu čistou, nebo kontaminovanou arsenem,“ říká obyvatel obce Slavomír Sabo.

Arsen se měl do obecního vodovodu dostat z nedalekých, již nefunkčních, andezitových dolů. Místní děti si začaly loni stěžovat na bolesti břicha a někteří obyvatelé měli po těle vyrážky.

Hygienici navíc v letech 2012 až 2014 nedodrželi pravidelnou frekvenci analýz kvality. Při kontrole loni v dubnu naměřili ve vodě zvýšené množství arsenu a pít zdejší vodu obyvatelům zakázali.

Právě na úřady nyní míří oznámení. O arsenu prý věděly, a nejenže o riziku neinformovaly obyvatele, ale ani prý vodu dostatečně nekontrolovaly.

Úřad veřejného zdravotnictví tvrdí, že není důvod k panice a voda by byla pro lidi nebezpečná pouze v případě, že ji pili delší dobu. Problém je v tom, že voda „obohacená“ o arsen tekla z kohoutků několik let. Někteří obyvatelé obce tvrdí, že to mohlo být už od roku 2011.

Limit pro arsen ve vodě je na Slovensku 0,01 miligramu na litr. V Brehově podle serveru pluska.sk naměřili hodnoty 0,041 miligramu nebo 0,035 miligramu.

Voda s vysokým obsahem arsenu může způsobit slepotu, rakovinu močového měchýře, plic, kůže, ledvin, střev a prostaty. Vědci to zjistili na základě výzkumu v Bangladéši, Indii, Brazílii a dalších zemí, kde lidé konzumují vodu s vysokým obsahem arsenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám